Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

James bude při hymně stát. Trump vzkázal Kaepernickovi, aby si našel novou zemi

Sport

  7:00
PRAHA - Basketbalové hvězdy LeBron James a Stephen Curry se nechaly pro zámořská média slyšet, že nehodlají napodobit hráče amerického fotbalu v čele s Colinem Kaepernickem, a při národní hymně poklekávat nebudou.

LeBron James při hymně poklekávat nebude. foto: Reprofoto

Stále je to velké téma. Osmadvacetiletý quarterback San Francisco 49ers Colin Kaepernick před každým zápasem svého týmu při americké národní hymně poklekává na protest proti současnému rasovému napětí ve Spojených státech.

Stejně jako v NFL (soutěž amerického fotbalu) tak i v dalších nejvyšších soutěžích na americkém území se před zápasy hrají národní hymny (v případě NHL a duelu na kanadské půdě pak vedle americké i kanadská). Nejinak je tomu v NBA. Je jasné, že všechny zajímá: připojí se ke Kaepernickovi i basketbalisté?

To zjistí fanoušci až 1. října, kdy startují případné duely na novou sezonu, jisté ale je, že dvě z největších hvězd současnosti – LeBron James a Stephen Curry – poklekávat nebudou. „To, že tak nechci učinit ještě neznamená, že nerespektuji a nesouhlasím s tím, co Colin dělá. Na druhou stranu stejně tak respektuji naši hymnu,“ nechal se slyšet prvně jmenovaný lídr Clevelandu Cavaliers.

LeBron James při hymně.

Colin Kaepernick a Stephen Curry.

„Vážím si každého člověka, který se nebojí nahlas vyjádřit svůj názor, Kaepernick má můj velký obdiv a podporu v tomto svém odvážném kroku, který může pomoct ke komunikaci na toto téma,“ přidal se osmadvacetiletý rozehrávač Golden State Warriors, kteří v jarním finále ligy padli po rekordní sezoně právě s Clevelandem.

„Určitě mě současná situace nenechává klidným. Můj syn právě začal šestou třídu a vy nevíte, co se kdy a kde stane. Vidíte všechna ta videa, jak se střílí, ty děsivé situace. Pokud by mi syn zavolal, že se necítí bezpečně, ať pro něj přijedu, okamžitě to udělám,“ dodala jednatřicetiletá modla Cavaliers, který má celkem tři děti.

Podobné pochopení s Kaepernickem naopak neměl republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump, který v noci na úterý absolvoval první celonárodní televizní debatu se svoji demokratickou rivalkou Hillary Clintonovou.

„Myslím, že je to od něj i dalších sportovců něco špatného a hrozného. Víte, možná by si měl najít jinou zemi, která mu bude pro život vyhovovat více,“ vzkázal už před měsícem kontroverzní podnikatel hráči, jehož matka je běloška a otec africkým přistěhovalcem.

Donald Trump a Colin Kaepernick.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!