Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

James+Wade+Bosh: Tři hvězdy sahají po titulu

Sport

  17:30
DALLAS/PRAHA - Zřejmě nejnenáviděnější sportovní tým současné Ameriky může pomalu slavit. Basketbalisté Miami Heat ovládli třetí finále NBA nad týmem Dallas Mavericks výsledkem 88:86. A parta kolem tří hvězd – LeBrona Jamese, Chrise Boshe a Dwyana Wadea – moc dobře ví, že podle statistik už mají titul v kapse.

Zleva: Wade, Bosh, James. foto: ČTK

Pokud se hrál v historii třetí zápas za stavu 1:1, vždy pak opanoval celou sérii právě ten, kdo se v onom osudném duelu ujal vedení (platí po změně formátu finále v roce 1985). "Tohle bylo totální vítězství. Vždy si přejete zvítězit na obranné půli hřiště a nám se je povedlo zastavit," radoval se po utkání Wade, který si v dresu Miami připsal nejvíce bodů – 29.

Hned však mírnil svůj optimismus. "Vlastně jsme neudělali nic jiného, než že jsme si vzali zpět ztracenou výhodu domácího zápasu," popisoval. Heat o ni přišlo ve druhém finále, kdy neuhlídali v závěru Dirka Nowitzkého a podlehli 93:95. A i včera se Dallas koncem utkání prezentoval bojovným výkonem. Šest a půl minuty před koncem vedlo Miami o sedm bodů, ale v následujících pěti minutách stříleli koše pouze Dwyane Wade a Dirk Nowitzki.

Zleva: Wade, Bosh, James.

Tento duel vyzněl poměrem 12:5 pro německou hvězdu, a tak se šlo do poslední minuty za nerozhodného stavu. 39 sekund před koncem strhl vedení na stranu hostů Bosh, navíc se pak stal smutným hrdinou Nowitzki, který ztratil v útoku míč. V poslední sekundě utkání ještě mohl z odskoku vyrovnat, jeho střela se ale neujala.

"Byla to vypjatá hra. Bojovali jsme, ale nezvládli jsme závěr," pravil autor 34 bodů. "Miami ale ještě chybějí dvě výhry. Snad budeme v dalších zápasech lepší," dodal Nowitzki. Fanoušci Miami jásají, ale ti "nestranní" by zřejmě raději viděli výhru Dallasu. Loňský přestup LeBrona Jamese z Clevelandu do Miami totiž pořádně "nadzvedl" spoustu basketbalových příznivců. James byl v Clevelandu, ale nejen tam, označován za bezcitného narcise, který zbaběle utekl a zradil.

James se totiž dal dohromady s obrovskými ligovými rivaly – Wadem a Boshem – s cílem vyhrát titul. Netradiční krok, kterým si proti sobě poštvali fanoušky, se jim však nakonec možná vyplatí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!