Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rusové do Ria pojedou, bylo by složité je vyloučit, říká k dopingové kauze právník

Sport

  11:14
PRAHA - Rada Mezinárodní atletické federace vyloučila Rusko ze svých řad za systematický a státem podporovaný doping. Ruští atleti tudíž nemohou nadále startovat v mezinárodních soutěžích a mohli by přijít i o olympiádu v Riu 2016. Takový scénář je však málo pravděpodobný. Rusku totiž byla zároveň otevřena zadní vrátka. Pokud prokáže, že spustilo náležitou reformu ruské atletiky, bude připuštěno zpět.

Ruská běžkyně na 800 metrů Maria Savinovová na archivním snímku. foto: ČTK/AP

„Něco podobného jsem čekal,“ říká Jan Šťovíček, přední světový expert na sportovní právo. „Myslel jsem dokonce, že je IAAF vyloučí jen podmínečně. Nakonec sice Rusy vyloučili naplno, ale s tím, že verdikt se může včas zrušit a oni do Ria nakonec pojedou.“

Co si o rozhodnutí myslíte?
Udělit tvrdý trest a vyloučit všechny ruské atlety definitivně by bylo ze dvou důvodů velmi složité. První důvod je právní. Šlo by o princip kolektivní viny, který postihne i ty atlety, kteří nedopovali. Taková kolektivní vina je pak snadno napadnutelná. Mohly by následovat desítky žalob od vyloučených sportovců, kteří budou tvrdit, že jim přece nikdo nic nedokázal, že oni nedopovali a na přípravu vynaložili spoustu prostředků. A druhou věcí je politická moc Ruska. Putin patří k nejvlivnějším lidem i ve světové sportovní politice. Proto jsem čekal kompromis.

Právník Jan Štovíček.

Ten posléze vyplynul také ze sobotní schůzky mezi prezidentem MOV Bachem a prezidentem Ruského olympijského výboru Žukovem.
Ano, tam bylo jasně řečeno, co musí ruská strana udělat, aby se vrátili.

Přesto je i současný trest precendentem, ne?
To je. Nikdy tu nic takového kvůli dopingu nebylo. Ale klidně se brzy může zopakovat i v případě jiné země. Už nyní existují náznaky, že třeba ani v Keni není vše v pořádku.

Co jste říkal protiakci Ruska, jehož představitelé vyhlásili, že od roku 2008 bývalé vedení IAAF „stopilo“ 140 pozitivních vzorků atletů z dalších zemí?
Říká se přece, že nejlepší obranou je útok, ne? Nevím, jak to bylo a jestli Rusové mají pravdu. Ale i kdyby, to přece nesouvisí s jejich proviněním. Pokud se takové věci na půdě IAAF děly, budou je WADA a IAAF standardním způsobem řešit.

Co se týče her v Riu, bylo by komplikované vyloučit Rusko jen z atletických soutěží a umožnit mu startovat v dalších sportech?
Rozhodně. To se musí řešit komplexně v MOV. Důkazy proti Rusům jsou podle mě jasné a pevné, přesto je vidět, jak se v tomto případu velice opatrně našlapuje a jak se Rusům nechává možnost k návratu.

Šance pro ruské atlety? ‚Čistí‘ sportovci by v Riu mohli závodit

Co by tedy mohlo být dál? Ruští atleti přijdou o březnové halové mistrovství světa, pak předloží požadované dokumenty a před Riem budou připuštěni zpět?
Ano, to je mnohými očekávaný scénář. Do halového mistrovství to zřejmě nestihnou, ale hlavně nesmí jít jen o opatření na papíře. Věřím, že prezident IAAF Coe důkladně dohlédne na to, aby byla efektivní. A v mezidobí je zároveň nutné okamžitě začít stíhat konkrétní viníky a co nejrychleji je potrestat. Sportovce, trenéry i funkcionáře.

Dokáže tato aféra sportu pomoci? Nebo spíše prohloubí nedůvěru fanoušků a diváků?
Od každého trochu. Mnozí si řeknou: Vidíte, já jsem to říkal, dopuje se všude a teď se to ukázalo. To jsou ti škarohlídi, kteří budou neustále tvrdit, že sypou všichni. Ale ti, kteří do sportu vidí, by měli pochopit, že jde o strašně důležitý krok k očistě. Vemte si jen, jakou odvahu to chce, vystoupit proti velmoci, jakou je Rusko. Nebylo určitě jednoduché tu bombu odpálit.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...