Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Janda: Vrazili mi dýku do zad

Sport

  7:32
PRAHA - Skokan se vrací k hektickým dnům před olympiádou, kdy kouč Bajc oznámil, že do Itálie neodjede.

Jakub Janda foto: ČTK

Jakub Janda konečně hodil za hlavu bobříka mlčení a promluvil. Věci pojmenoval pravými jmény a nebral si ani trochu servítky.

První český vítěz seriálu Světového poháru ve skocích na lyžích tak splnil svůj slib a krátce po skončení sezony i on přidal svůj názor na děsivé vztahy, které v českém skoku na lyžích vládnou.

Hlavní postavy v „kauze Janda“

 

Leoš ŠKODA
Šéf skokanského úseku.

Přivedl Bajce a také spoluzajišťuje peníze, které slovinský kouč dostává mimo rámec svazu. Má ale vážné spory s lidmi kolem Jandy.

Vasja BAJC

Temperamentní kouč, přítel Škody. Vadí mu Jandův manažer Jež a hlavně Jandův otec.

František JEŽ

Manažer Jandy, za skokanem stál i ve špatných časech. Poukazuje i na Bajcovy chyby, Škodu nesnáší. Naznačuje, že v úseku se pracuje s černými penězi.

Milan JANDA

Otec šampiona, poněkud horlivý muž, který s Bajcem nikdy nenašel společnou řeč.

„Spousta věcí mi v sezoně byla proti srsti, ale já chtěl hlavně v klidu skákat, takže jsem narůstající problémy neventiloval,“ začal Janda. „Snažil jsem se mnohé přehlížet, ale teď sezona skončila, a nastal tedy čas se ke všemu vyjádřit.“

Bajcova slova Jandu šokovala
Jeho manažer František Jež, s nímž členové skokanského úseku nekomunikují, prohlásil, že Jandu při podpisu reprezentační smlouvy vydírali. „Mimochodem, Jakub dodnes podepsanou reprezentační smlouvu nedostal,“ kroutil včera v Praze hlavou.

Janda potvrdil Ježova slova, že při předložení smlouvy mu funkcionáři řekli, že když ji nepodepíše, Bajc z reprezentace odejde. „Moc dobře věděli, jak je Vasja pro mě důležitý,“ dodal.

Největší otřes v sezoně ale s Jandou zamával krátce před olympijskými hrami v Turíně.

„Prostřednictvím šéfa úseku Škody se informace, že Bajc nechce jet na olympijské hry, dostala k médiím. Pro mě to byl velký šok. Vrazili mi dýku do zad,“ zlobil se. „Škoda měl tohle udržet v tajnosti. Byla to dobře a záměrně mířená rána.“

Leoš Škoda, který včera odletěl s Bajcem na třínedělní dovolenou do Brazílie, však o víkendu v Planici tenhle těžko pochopitelný krok ospravedlňoval. „Kdybych tuhle informaci nepustil k novinářům, Vasja by do Itálie skutečně neodletěl,“ vysvětloval.

Jež tvrdí, že při podpisu reprezentační smlouvy úsek skoku zabral Jandovi všechny reklamní plochy. „Pro příští sezonu budeme chtít mít právo prezentovat i vlastní partnery,“ pokračoval Jež.

Janda prý měl za ztracené právo reklamy na lyžích dostat od úseku finanční kompenzaci, ale v plné míře ji ještě nepřevzal. „A to ostatní skokani z reprezentace nedostali vůbec nic,“ dodal Jandův manažer.

Přestože Bajc, který připustil, že jeho rozhodnutí nejet na olympijské hry bylo chybné, u reprezentace končí, nejlepší skokan planety o něm mluví dál jen pozitivně.
„Rozhodnutí Vasji respektuji, i když je mi to hrozně líto,“ povídal zasmušile. „Definitivně se ale tyhle záležitosti rozhodnou až v dubnu a já chci stále věřit, že zůstane.“

Janda se ale připravuje i na variantu, kterou již zvolna Leoš Škoda rozehrává. Že totiž k reprezentaci přijde rakouský trenér Richard Schallert, jenž dělal v uplynulé sezoně asistenta šéftrenérovi Alexandru Pointnerovi.

„Určitě Schallerta podle obličeje znám, ale momentálně si nevybavuju, který to je,“ usmíval se Janda. A kam zamíří Bajc? Jandu přivedl k triumfu ve Světovém poháru v mimořádně příznivém období, protože spoustě trenérů po olympijských hrách končí smlouvy. Může si tedy vybírat ze slušné záplavy nabídek. Kupodivu jej prý neoslovili Slovinci, ale jedna z nejsilnějších vábniček přilétla od Poláků.

A koho by si případně rakouský trenér Schallert přizval k sobě jako asistenta? Málokdo pochybuje, že oním mužem by se stal David Jiroutek. Trenér, který právě Jandu před příchodem Bajce nastartoval. Anebo zvítězí druhá varianta, že se David Jiroutek k reprezentaci vrátí jako hlavní trenér...?

Autoři: