130 let

Otakar Janecký | foto: ČTK

Doporučujeme

Janecký: Obrana se zlepší, ale Pavelec měl být jasnou jedničkou

Sport
  •   17:17
PRAHA - Čeští hokejoví fanoušci mohou poprvé slavit. Národní tým vybojoval na olympiádě v Soči cenné vítězství, když ve druhém zápase základní skupiny přetlačil Lotyšsko 4:2. "Lepší výkon než proti Švédsku, hráči se zvedli," hodnotil pro Lidovky.cz držitel čtyř bronzových medailí z vrcholových akcí Otakar Janecký.

Třiapadesátiletý rodák z Pardubic ukončil aktivní kariéru před deseti lety. Na vlastní kůži okusil také atmosféru olympijských her, na kterých startoval v roce 1992. Teď už si ale zápolení českých hokejistů vychutnává u televizní obrazovky. A po duelu s Lotyšskem hovořil o...

...zlepšeném herním projevu národního týmu
Bylo vidět, že změny v sestavě přinesly ovoce. Určitě jsme podali lepší výkon než proti Švédům, hráči se výkonnostně zvedli. Tým má potenciál. Snad v tom bude pokračovat.

...situaci kolem Hanzalova vyloučení po vyrovnávací trefě Lotyšů
No, zvláštní moment. Nejprve vůbec nebylo vidět, že puk skončil v brance. Dokonce o tom nevěděli ani rozhodčí. Až potom se šli radit s videem a gól uznali. A Hanzalovo vyloučení? Nevím, ale podle mě je to nefér, když už předtím měla být hra přerušena. Každopádně to Lotyšům nepomohlo, takže nás to nemusí mrzet.

Vhazování. Tomáš Plekanec a Herberts Vasiljevs,

...chvilkami nejisté české obraně
Myslím, že to chce čas. Jednotlivé dvojice se spolu musí sehrát. Určitě to bude lepší trénink od tréninku i zápas od zápasu. Není ani snadný přechod z úzkého hřiště. Ale věřím ve zlepšení.

...škatulatech v české sestavě
První lajna zůstala pohromadě. A určitě oprávněně. Jágr s Plekancem spolu hlavně chodí i na přesilovky, kde stále potvrzují svoji sílu. Mně se hodně líbila druhá lajna Krejčí - Hemský - Milan Michálek. Ta má určitě potenciál i do zbytku turnaje. Špatně nehrál ani Hanzal, ale čtvrtá pětka moc prostoru nedostala.

...rošádě na brankářském postu
Řekl bych, že měl být Pavelec jasnou jedničkou od začátku. Trenér ho měl určit už před zápasem se Švédskem. Kovář se Salákem by bojovali o pozici dvojky. Ondra Pavelec každopádně zachytal dobře, takže snad se do brány postaví i v příštím zápase a zůstane v ní do konce olympiády.

...sobotním duelu se Švýcarskem
Moc času na odpočinek mít hráči nebudou, co? Ale jsou na to zvyklí. Jak ti ze zámoří, tak kluci v Evropy. Zápasy jdou v rychlém sledu i v jejich soutěžích. V tom bych neviděl problém. Švýcaři jsou nepříjemní, mají hodně hráčů z NHL. Musíme hrát dobře z obrany a snad znovu vyhrajeme.

Autor: Lukáš Šonský