Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Janecký vstoupil do Síně slávy finského hokeje

Sport

  18:00
HELSINKY - Finský hokej ocenil český útočníka Otakara Janeckého. Bývalý útočník Jokeritu Helsinky nebo Blues Espoo vstoupil spolu s dalšími třinácti osobnostmi do Síně slávy finského hokeje.

Otakar Janecký v rozlučkovém zápase. foto: Roman VondroušČTK

Stal se spolu s Kanaďanem Darrenem Boykem vůbec prvním zahraničním hráčem, kterému se této cti dostalo.

Slavnostní uvedení nových členů přecházelo utkání Channel One Cupu mezi Finskem a Českou republikou v helsinské hale Jäähalli, ale Janecký se ho nezúčastnil. Český hokej už v tamní Síni slávy zastoupení měl díky trenérovi Augustinu Bubníkovi, který na konci 60. let minulého století vedl finskou reprezentaci.

Janecký, který 26. prosince oslaví šestačtyřicáté narozeniny, ukončil profesionální kariéru po sezoně 2003/04 v rodných Pardubicích. Bývalý reprezentant prožil nejslavnější časy své kariéry v SM-Liize, kde strávil celkem deset sezon.

V domácím stánku Jokeritu Helsinky v Hartwall Areně je maketa jeho dresu vyvěšena u stropu spolu s replikami dresů dalších klubových legend.

Janecký odehrál ve finské nejvyšší soutěži 517 utkání a zaznamenal v nich 564 bodů za 153 branek a 411 asistencí. Stal se tak nejproduktivnějším cizincem historie a překonal právě Boyka, který hrál jedenáct let za IFK Helsinky.
Autoři: ,