Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Janka ovládl obří slalom, zklamaný Bank skončil sedmnáctý

Sport

  20:18aktualizováno  23:42
WHISTLER - Olympijským vítězem v obřím slalomu se stal úřadující mistr světa švýcarský lyžař Carlo Janka. O 39 setin sekundy porazil senzačního držitele stříbrné medaile Kjetila Jansruda, bronz získal další Nor Aksel Lund Svindal.

Švýcar Janka na trati obřího slalomu. foto: Reuters

Bank přišel o ještě lepší umístění už v 1. kole, když se po chybě musel položit téměř celým tělem na sníh, což ho výrazně zbrzdilo. "Byla to klasická chyba. Ujel jsem po vnitřní lyži, ale někdy se to dá zvládnout. Do roviny jsem pak pořád ztrácel," řekl Bank.

Po dojezdu 1. kola byl na 16. místě. "Jsem trošku zklamaný. Nevím, jestli pojedu na další olympiádu, a tady byly šance na dobré výsledky," dodal. Když dojel do cíle, klepal si rukou na helmu a naštvaně prohodil pár sprostých slov do kamery. "Docela bych se chtěl i omluvit, protože to bude vidět, ale nějak jsem to nevydržel," řekl sedmý lyžař z kombinace.

I v 2. kole předvedl Bank 16. nejrychlejší jízdu, ovšem v celkovém pořadí ještě o jednu pozici klesl.

Vancouver on-line

Druhá jízda se nepodařila slalomovému specialistovi Kryštofu Krýzlovi, který několikrát zaváhal a klesl na konečnou 23. pozici. Nezaútočil tak na 15. místo, které chtěl vybojovat po 1. kole, po němž figuroval na 18. příčce.

Nedařilo se Martinu Vráblíkovi, který nedokončil 1. kolo, ani Filipu Trejbalovi. Ten ztratil na vítěze 7,58 vteřiny, což stačilo na umístění na konci čtvrté desítky.

Úřadující mistr světa v této disciplíně Janka, který dosud zůstával ve Vancouveru za očekáváním, si na vítězství zadělal již v 1. kole, v kterém byl nejrychlejší ze všech. V druhém kole se pak po zaváhání svých pronásledovatelů soustředil především na udržení náskoku a vybojoval nejcennější medaili.

Nečekané stříbro získal čtyřiadvacetiletý Nor Jansrud, který byl po 1. kole až jedenáctý. V druhé jízdě ovšem zajel jednoznačně nejrychlejší čas ze všech a posunul se až na stupně vítězů. Ve Světovém poháru přitom dosáhl na medailové umístění jen třikrát, z toho dvakrát krátce před olympijskými hrami.

Švýcar Carlos Janka.

Medailista z předchozích tří disciplín Bode Miller nedokončil 1. kolo a přišel tak o šanci stát se prvním sjezdařem v historii, který by na jediných hrách získal čtyři medaile. Poslední šanci tak bude mít ve slalomu.

"Dal jsem do své jízdy nejvíce rizika ze všech závodníků. Dát do toho vše je jediná šance, jak získat medaili. Byla to jízda na hraně a podle mě jsem odvedl dobrou práci, ale zahákl jsem se rukavicí za branku," uvedl Miller pro agenturu AP.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!