Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Japonci mají po Tysonovi novou modlu. Českého obra ‚Denisu‘ Procházku

Sport

  10:00
NAGOJA - Na konci loňského roku překvapil český bijec MMA Jiří Procházka na turnaji Rizin FF, když dokázal v polotěžké váze dojít až do finále, kde padl s kvalitním Američanem Muhammadem Lawalem. Nyní byl opět ústřední postavou turnaje této série, pro změnu v Nagoji.

Jiří Procházka se svým týmem. foto: Facebook Jiřího Procházky.

Je to zhruba měsíc, co se třiadvacetiletý brněnský bijec pochlubil na facebooku obřím rozhovorem pro jeden z prestižních japonských časopisů o bojových sportech. Nyní vyrazil do regionu Čúbu na ostrov Honšú, aby svá slova potvrdil i činy.

Do ringu se mu v hlavním zápase večera populární série postavila domácí legenda Kazujuki Fujita (15-11, 13 KO). Ten sice nestál v oktagonu (či ringu) od 31. prosince 2013, naposledy vyhrál před téměř osmi lety, přesto jej nebylo radno podceňovat.

„Byl to hodně rychlý bojovník. A stále těží ze svých velkých zkušeností. Soupeř proti němu nemůže udělat chybu,“ řekl Procházka přezdívaný „Denisa“ na pozápasové tiskovce, kam zklamaný pětačtyřicetiletý Fujita nedorazil.

Ten byl nebezpečný ještě z jednoho pohledu: jak už bylo zmíněno v úvodu, Procházka je sice o 14 centimetrů vyšší, přesto měl na vážení na supertíhu „pouhých“ 98 kilogramů, jelikož dosud svoji kariéru tráví v polotěžké divizi. Domácí legenda měla o deset kilogramů více.

Bijec, který se utkal s Alistairem Overeemem, Wanderleiem Silvou, Bobem Sappem, nebo Fjodorem Jemeljanenkem, ale této výhody využít nedokázal. Sice Procházku dostal k zemi, výrazněji jej ale neohrozil.

Český obr naopak trpělivě jako kobra vyčkával na svoji šanci. Ta přišla po 198 sekundách, kdy poslal domácího veterána k zemi tvrdým hákem, a rozhodčí raději souboj odmával. Bijec brněnském Jetsaam Gymu si tak připsal na konto další cenné vítězství.

Kdo ví, třeba si jednou podmaní zemi vycházejícího slunce jako před třiceti lety jiný téměř metrákový ranař. Pocházel z Brooklynu, jmenoval jsem Mike Tyson a Japonci z něj doslova šíleli. Nyní mají novou modlu. Narodila se v jihomoravské obci Hostěradice a jmenuje se Jiří Procházka...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.