130 let

Rozhodčí Jaroslav Jára. | foto: David Pavel, ČTK

Jára: ze dna zpět do Ligy mistrů

Sport
  •   8:51
BUKUREŠŤ/PRAHA - „Umazaný“ sudí s pověstí poznamenanou skandály? Nebo nejlepší český rozhodčí? Jaroslav Jára má dvě tváře. Na začátku sezony chyběl na listině pro elitní českou soutěž. Dnes večer bude řídit zápas prestižní evropské Ligy mistrů mezi Steauou Bukurešť a Dynamem Kyjev.

 „Těším se. Pro každého rozhodčího je to vyznamenání,“ řekl Jára, který už byl včera v Rumunsku.

Loni v prosinci rozhodoval ve stejné soutěži střetnutí Rapidu Vídeň s Juventusem Turín. Tehdy měl za sebou aférku spjatou s korupční kauzou. Tak jako mnozí jiní si telefonoval s Ivanem Horníkem, úplatkářským králem ze Žižkova. Na veřejnost se dostal odposlech, v němž si po Járově návratu ze zahraničí domlouvají schůzku v restauraci McDonald´s. Rozhodčí ji označil za obchodní schůzku, škraloup v podobě trestu ho minul.

Horší chvíle přišly letos na konci dubna. Jára svým počínáním tak rozlítil funkcionáře Slavie, že při zápase s Libercem nařídili hráčům odejít ze hřiště. Sudího musela před inzultací chránit policie. Delegát Amler označil Járův výkon za neuspokojivý. Jenže stará komise rozhodčích vedená Václavem Krodlem jen konstatovala, že rozhodčí mírně pochybil. Nic víc.

Změna přišla až s Luďkem Macelou. Na seznamu vytvořeném novou komisí Jára chyběl, ocitl se jen pod čarou. A mohl vypadnout i z mezinárodních listin.

„Samozřejmě jsem měl obavy, byl tam ten problém po utkání Slavie s Libercem. Ale snažím se dál předvádět co nejlepší výkony,“ řekl Jára.

Macela už tehdy pronesl dost možná klíčovou větu: „Jára je v první skupině a má šanci postoupit do top-skupiny UEFA.“ Jinak řečeno, sudí, který byl v Česku na odstřel, měl v Evropě dobrý kredit.

Český fotbal přitom není na rozhodcovském poli příliš silný. Snad proto schválil na konci září výkonný výbor svazu na doporučení komise rozhodčích návrh na mezinárodní listinu FIFA pro rok 2007, na níž figurovali Jára i Radek Matějek. Také on byl doma „pod čarou“.

V té době Jára už zase pískal ligu. A po návratu si nevede vůbec špatně. V sedmi duelech dostal na desetibodové stupnici vždy nadprůměrnou známku. Šestku mu delegát udělil jen za zápas 9. kola mezi Olomoucí a Slováckem. Dále sesbíral čtyři sedmičky a dvě osmičky.

„Ale nějaké zadostiučinění teď necítím,“ tvrdil Jára.

Bezchybně vedl koncem září i utkání Příbrami s Teplicemi, při němž vedle sebe na tribuně poprvé stáli Jaroslav Starka a Ivan Horník. Teď přijde Liga mistrů. České problémy na mezinárodní pole evidentně nedolétly, vždyť Jára už má za sebou i reprezentační zápasy. „Nevím o tom, že by UEFA tyhle věci zkoumala,“ prohlásil včera.

Zřejmě má pravdu. Na listině delegátů UEFA totiž stále figurují třeba Václav Krondl, který se před devíti lety mezinárodně znemožnil vedením utkání Rusko-Bulharsko, nebo Evžen Amler, další z dobrých známých Ivana Horníka.

 A Jára bude dnes v utkání Ligy mistrů, jak sám říká, „reprezentovat naši asociaci“.

Autoři: Lidové noviny