Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jarda neví, jestli vůbec nastoupí

Sport

  15:25
Smrt mladého ruského útočníka Avantgardu Omsk Alexeje Čerepanova otřásá hokejovým světem. Asistent trenéra Sparty Praha Marian Jelínek, který má blízko k hvězdě ruského týmu Jaromíru Jágrovi, řekl serveru Sportreport.cz, že mu český útočník vyvrátil zprávy médií, že se těsně před Čerepanovovým kolapsem oba hokejisté srazili.

Alexej Čerepanov na snímku z roku 2007, kdy ho draftovali newyorští Rangers. foto: ČTK

Měl jste již po té tragédii možnost mluvit s Jaromírem Jágrem?
Ano, s Jardou jsem již mluvil. Bohužel na to není slov. Těžko se o tom mluví. Je samozřejmě z toho v šoku. Každopádně mi již potvrdil, že informace ruského tisku, že se s ním srazil, jsou mylné. Je to tragédie. Právě dorazili domů od Omsku (Avangard hrál tři utkání na ledě soupeřů), Jarda si šel lehnout, ale nikdo neví co bude dál. Jestli nastoupí k dalšímu domácímu zápasu. Moudřejší budeme s postupem času. Je to příliš čerstvé.

Čerepanovovův kolaps v přímém přenosu


Měl jste možnost tu situaci již vidět na internetu?
My měli dopoledne trénink, hned poté jsem se to samozřejmě dozvěděl, snažil jsem se pídit po informacích, ale nakonec jsem prostě zvedl telefon a Jardovi zavolal. Takže tu situaci jsem ještě možnost vidět neměl.

Co informace, že Jarda Čerepanovovi před tím osudným okamžikem vynadal?
Tak o tom bohužel nic bližšího nevím, Alex hrával ve třetí lajně, Jarda v první, takže by se ani na ledě potkávat neměli, nevím. Vím, jen, že Čerepanov přijel na střídačku, dosedl na maséra a zkolaboval. Pitva prokázala ischemickou chorobu srdeční (porucha prokrvení srdce v důsledku zužování srdečních tepen, sem patří akutní - srdeční infarkt, nestabilní angina pectoris, náhlá smrt. Anebo chronické formy - angina pectoris, srdeční selhávání, srdeční arytmie, němá ischemie aj., pozn. redakce). Ještě se neví, jestli to byla embólie, nebo zúžení cévy. Zjednodušeně se jednalo o klasický infarkt. Přesnější příčiny jsou teď na odbornících.

Dá se těmto případům předcházet?
Bohužel to jde těžko. Dneska jde vývoj strašně dopředu. Je spousta utkání, hráči mohou případně používat různé doplňky stravy. U těch ovšem ale nikdy nevíte jaký budou mít dopad, většinou se jedná o novinky. Všichni víme, že sportovci tvrdě trénují, někdy i pod antibiotiky, případně nedoléčí virózy. Některé nemoci můžete mít dané geneticky. To co se stalo, může být průsečík několika těchto okolností. Každopádně pravidlo, že k infarktu jsou náchylnější muži po padesátce již neplatí. Bohužel.

Mluví se o selhání lékařů. V KHL není povinnost defibrilátoru na stadionu, sanitka odjela dříve...
...To jsou jen spekulace, to nemohu potvrdit ani vyvrátit. Co se týče defibrilátoru, třeba na Spartě jej samozřejmě mají v sanitce u lehátka, jako součást výbavy, ale jak to je v Rusku to nevím.

Ale v NHL to je povinné...
… To máte pravdu, opravdu ale nevím, ani co se týče extraligy. Uvidíme, jaké bude oficiální stanovisko. Tohle téma se pak může stát předmětem dalších diskuzí a věřím, že v tomto směru dojde určitě k zlepšení. Pokud to bude třeba. Zatím to jsou jen spekulace.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!