Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jaroš po problémech zdolal Lhotse, svou 12. osmitisícovku

Sport

  16:27aktualizováno  16:47
PRAHA - Českého horolezce Radka Jaroše čekal v noci na čtvrtek poslední - čtvrtý - pokus o výstup na čtvrtou nejvyšší horu světa Lhotse (8516 metrů). I přes neuvěřitelné problémy s výstupem a především počasím, se nakonec po šestnácti hodinách dočkal svého cíle. Bez pomoci kyslíku zdolal svou dvanáctou osmitisícovku. Před sebou tak má k dosažení všech osmitisícovek již poslední dvě.

Horolezec Radek Jaroš foto: foto: Hynek GlosLidové noviny

Horolezec se od třetí hodiny ranní neozýval a satelitní telefon, kterým dříve předával informace o svém postupu, měl během většiny čtvrtečního dne vypnutý.

DÁLE K VÝSTUPU JAROŠE NA LHOTSE

Informace posílané horolezcem z Lhotse přímo na jeho webové stránky před čtvrtým a posledním pokusem o zdolání této velehory nesignalizovaly nic dobrého. Výstup Jarošovi, který mířil na vrchol bez kyslíkové podpory, komplikovala horská bouře a špatná viditelnost. Tak to aspoň popisoval horolezec ve své poslední sms zprávě, která se objevila na jeho webové stránce zhruba ve dvě hodiny ráno českého času.

Jaroš se nakonec ozval svému kolegovi ze svých stránek krátce po 16. hodině. "Musel jsem výstup vzdát, vylezl jsem ven, ale došel jsem na třicet metrů," psal nejdříve. Následně ale dodal: "Bylo mi to ale líto a tak jsem to v šest ráno zkusil znovu a po neuvěřitelné dřině jsem zdolal vrchol Lhotse."

Sedmačtyřicetiletý Jaroš tak dosáhl své dvanácté osmitisícovky a ke zdolání svého cíle mu chybí poslední dvě velehory - Annapurna a K2. Všech vrcholů navíc dosáhl bez kyslíku. Zařadil by se k dalším dvaceti horolezcům, kteří stejný kousek již dokázali před ním (ne všichni ale zvládli výstupy na vrcholy bez pomoci kyslíků).

STŘEDEČNÍ SMS RADKA JAROŠE ZE ČTVRTÉHO TÁBORA

"VZAL JSEM SI SPATNY PRASKY, MAM NECO NA VEJSKOVKU POTREBOVAL BYCH NECO NA DEPRESE! ZAPADNE OD NAS BOURKA – TADY SNEZI. DO BREJLI JSEM NASADIL ORANZOVY SKLA NA MLHU. TAKZE VE STANU VSE ZAJEBANY OD SNEHU A MOKRY. ZBYTEK ZPRAVY SI KAZDEJ DOMYSLETE JA BYCH SLUSNYHO NENAPSAL NIC..."
(Zhruba ve dvě hodiny v noci)

(o jednu hodinu později) MAM NA SOBE CERVENEJ MRAZOBIJEC HIGH POINT TO ZNAMENA ZE JDE DO TUHYHO. OKOLO 2 H POKUD NEBUDOU VYLOZENY SRACKY…

Zdroj: www.radekjaros.cz

Témata: Radek Jaroš, Lhoce

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!