130 let

Simone Bilesová. | foto: Reuters

Je jí teprve 22 let, Američanka Bilesová však získala rekordní 21. medaili z MS

Sport
  •   17:45
stuttgart - Simone Bilesová získala rekordní 21. medaili z mistrovství světa a je nejúspěšnější sportovní gymnastkou historie.

Mladičká Bilesová je před dalším milníkem. Může být rekordní držitelkou medailí

Dvaadvacetiletá hvězda dnes ve Stuttgartu dovedla Američanky k obhajobě titulu v družstvech a její bilance z MS zatím činí 15 zlatých, tři stříbra a tři bronzy. Rekordní sbírku do neděle pravděpodobně ještě rozšíří.

Bilesová se dosud dělila o prvenství s ruskou legendou Světlanou Chorkinovou. 

V Německu ji čeká od čtvrtka ještě pět soutěží - finále víceboje a čtyři na nářadích. Mezi muži je rekordmanem MS s 23 cennými kovy Vitalij Ščerbo z Běloruska.

Simone Bilesová na prostných.
Simone Bilesová během amerického mistrovství.

Američanky kralovaly týmové soutěži na MS již popáté v řadě. Společně se čtyřnásobnou olympijskou vítězkou z Ria Bilesovou tvořily zlatou sestavu Sunisa Leeová, Kara Eakerová, Grace McCallumová a Jade Careyová. 

Se známkou 172,330 porazily druhé Rusko o téměř šest bodů, bronz vybojovaly nečekaně Italky. Medaile se tak dočkaly po 69 letech.

České gymnastky Aneta Holasová, Lucie Jiříková, Sandra Jessenová, Dominika Ponížilová a Anna-Mária Kányaiová obsadily v sobotní kvalifikaci 23. místo. Holasová si díky výkonu ve víceboji vybojovala olympijskou účast v Tokiu.

Autor: ČTK