Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Je libo supermoderní arény či legendární haly? Tokijské OH nabídnou mix luxusu a historie

Olympijský stadion v Tokiu. foto: wikipedia.org

Praha - Supermoderní arény plné nových technologií, ale také tradiční haly, z nichž dýchají historické vzpomínky. Letní olympijské hry v Tokiu 2020 nabídnou rozdílné druhy sportovišť. Podívejte se, na výběr některých z nich.
  17:34

Olympijský stadion (Národní stadion): ceremoniály, atletika, fotbal

Místo, na kterém to všechno 24. července vypukne. Národní stadion bude hostit zahajovací i závěrečné ceremoniály. Kromě nich se na něm budou konat také atletické soutěže a několik fotbalových zápasů.

Stadion za 1,25 miliardy dolarů vyrostl na místě arény, která hostila olympijské hry v japonské metropoli v roce 1964. Kapacita hlediště je 68 tisíc diváků.

Stadion vznikl podle návrhu japonského architekta Kenga Kumy, který hledal inspiraci v tradiční japonské kultuře. Plocha stadionu je zapuštěna pod úroveň země, má tři úrovně, hlediště je částečně ukryto pod střechou.

Olympijský stadion v Tokiu.

Při jeho stavbě organizátoři použili přes dva tisíce metrů kubických dřeva, které dodalo všech 47 japonských prefektur.

„Olympijské hry se vždy staly symbolem své éry, tak jsme chtěli vytvořit něco, co připomene péči lidí o životní prostředí a celou zemi. Proto jsme využili dřevo,“ vysvětlil architekt v rozhovoru pro CNN.

Původně měl stadion vypadat jinak a stát podstatně více. Prvotní futuristický projekt architekty Zahy Hadidové však vzhledem k rozpočtovým omezením a kritice veřejnosti organizátoři nezrealizovali.

Od srpna do září bude Národní stadion hostit i paralympijské hry. Po olympiádě na něm mají proběhnout drobné úpravy a následně bude využit pro jiné sportovní a kulturní akce.

Nippon Budókan: judo, karate

Posvátné místo. Svatyně. Legenda. Taková přízviska má sportovní hala Nippon Budókan, která bude během her pod pěti kruhy hostit zápasy v judu a karate.

Budókan je duchovním místem juda. Vždyť právě kvůli němu byl také postaven - když se poprvé tento bojový sport objevil v roce 1964 na olympijských hrách, všechny souboje se odehrály zde.

Nippon Budókan.

„Přestože je starší, i tak má pro mě své kouzlo. Mám z ní skoro až husí kůži. Pro mě i pro všechny judisty má obrovský význam,“ říkal Lukáš Krpálek během loňského světového šampionátu, který bude obhajovat zlato z brazilského Ria.

Před olympijskými hrami hala prošla velkou rekonstrukcí, která se týkala hlavně vnitřních prostorů. Je typicky judistická - kulaté ochozy, strmé tribuny, všechny místa směřují doprostřed. Kapacita je 11 tisíc diváků.

„Stačí vstoupit do haly a rozhlédnout se kolem sebe. Dýchne to na vás takovou tou nostalgií. Pro nás je ta hala něco jako muzeum,“ rozplývá se japonský judista Hifumi Abe.

Kokugikan Arena: box

Podobně jako Budókan je i Kokugikan Arena duchovním místem bojových sportů - konkrétně zápasů sumo. Během letošních olympijských her bude hostit duely v boxu.

Původní Kokugikan byl postaven už v roce 1909, v minulosti byl ale několikrát kompletně přestaven. Naposledy v roce 1985.

Tribuny jsou situovány do tvaru misky, což divákům zajišťuje skvělý rozhled. Kapacita arény je pro olympijské zápolení 7 300 fanoušků.

Ariake Tennis Park: tenis

Celkem 48 kurtů se nachází v areálu, kde se budou během olympijských her konat tenisové zápasy. Ariake Tennis Park je považován za domov japonského tenisu a tradičně hostí turnaje ATP a WTA.

Areál byl otevřen v roce 1983. Největším dvorcem je Ariake Coliseum, jenž pojme 10 tisíc diváků a je vybaven zatahovací střechou.

Ariake Arena: volejbal

Nedaleko tenisových dvorců vyrostla zcela nová hala, která během olympijských her bude sloužit k volejbalovým utkáním. Během paralympiády bude hostit souboje basketbalistů na vozíčku.

Architektem je Kume Sekkei. Výstavba započala v lednu 2017, hala byla otevřena na začátku února 2020. Její vnitřek zdobí cedrové dřevo dovezené ze 14 japonských prefektur. Celkem pojme 15 tisíc diváků.

Nachází se těsně vedle zálivu, po hrách bude sloužit k dalším sportovním a kulturním aktivitám.

Tokio Aquatics Centre: plavecké sporty

Další ze sportovišť postavených speciálně k příležitosti olympijských her je Tokio Aquatics Centre, v němž se budou konat všechny plavecké disciplíny.

Se svou kapacitou dosahující 15 tisíc diváků jde o jeden z největších plaveckých areálů na světě. Bazén je standardních závodních rozměrů - 50 metrů dlouhý, 25 metrů široký a 3 metry hluboký.

Po olympijských hrách se Tokio Aquatics Centre otevře veřejnosti, zároveň organizátoři plánují, že bude místem konání domácích a mezinárodních plaveckých akcí.

Kokuricu Jojogi kjógidžó: házená

Během olympijských her v roce 1964 se v hale Kokuricu Jojogi kjógidžó konaly basketbalové a plavecké soutěže, při letošních hrách bude hostit duely v házené.

Kokuricu Jojogi kjógidžó.

Jde o unikátní stavbu s typickou zavěšenou střechou, která v sobě ukrývá dva stadiony. Ten, v němž se budou odehrávat olympijské duely, má kapacitu 10 200 diváků.

Saitama Super Arena: basketbal

O basketbalové medaile se bude bojovat v Saitama Super Areně, která pojme 35 tisíc sportovních fanoušků.

Olympijský stadion v Tokiu.

Postavena byla v roce 2000. Jedná se o víceúčelovou halu, která v minulosti hostila řadu sportovních akcí jako jsou hokejová, volejbalová a tenisová utkání. Často se zde konají také MMA zápasy.

Mezinárodní stadion v Jokohamě: fotbal

Se svou kapacitou 72 327 diváků jde o největší stadion v Japonsku. Je uzpůsobený i pro pořádání atletických mítinků, během olympijských her se na něm ale budou hrát jen fotbalové zápasy.

Své ligové duely na něm hraje tým Jokohama F. Marinos. V roce 2002 hostil finálové utkání fotbalového mistrovství světa. 

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...