130 let
Martina Navrátilová patří k prominentním tvářím na Turnaji mistryň v Mexiku.

Martina Navrátilová patří k prominentním tvářím na Turnaji mistryň v Mexiku. | foto: Profimedia.cz

Zbabělé, vzkázala Navrátilová pořadatelům Australian Open. Tepala je za zákaz triček podporujících Číňanku

Sport
  •   14:02
Legendární Martina Navrátilová zkritizovala organizátory Australian Open za to, že zakázali fanouškům trička na podporu čínské tenistky Pcheng Šuaj. Jejich postup označila za zbabělý.

O osud Pcheng Šuaj se začala světová tenisová komunita výrazně zajímat v listopadu poté, co bývalá světová jednička ve čtyřhře a dvojnásobná grandslamová vítězka na sociálních sítích obvinila bývalého vlivného funkcionáře Čang Kao-lima ze sexuálního napadení.

Austrálie proti sobě poštvala Čínu, když chtěla vyšetřit původ koronaviru. Přišla ekonomická odplata

Příspěvek byl následně smazán a tenistka se poté téměř tři týdny neobjevila na veřejnosti. Hráčka pak vše označila za nedorozumění, ale organizace WTA opakovaně vyjádřila obavy o její bezpečí a pozastavila konání letošních turnajů v Číně.

Na probíhajícím Australian Open chtělo několik fanoušků podpořit čínskou hráčku tričky s nápisem „Kde je Pcheng Šuaj“, ale ochranka spolu s policií jim v tom zabránila. Organizátoři následně uvedli, že šlo o politický slogan, které jsou na turnaji zakázané.

Proti tomu se pětašedesátiletá Navrátilová ohradila. „Podle mě to je velmi, velmi zbabělé,“ řekla v rozhovoru pro Tennis Channel. „Myslím, že to je špatně. Není to politický slogan, týká se lidských práv,“ uvedla. „Australský svaz to prostě vzdal a nechá si od Číňanů diktovat, co se na jeho grandslamu může dělat. Jsou to slaboši,“ přidala osmnáctinásobná grandslamová vítězka.

Autor: ČTK