Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Je velká šance, že se opiju, plánuje nadšený šampion Wawrinka

US Open

  15:26
MELBOURNE (Od našeho zpravodaje) - Světový tenis se znovu klaní švýcarskému králi. Po dlouhé dominanci Rogera Federera přišel o čtyři roky mladší nástupce. Stanislas Wawrinka zvládl své první grandslamové finále a vyhrál Australian Open. "Pořád si nejsem jistý, jestli nesním," jásal po výhře nad Rafaelem Nadalem.

Stanislas Wawrinka v uličce slávy. foto: Reuters

Vláda tenisové "velké čtyřky" byla narušena. Teprve podruhé od Roland Garros 2005 vyhrál grandslam někdo jiný než Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovič nebo Andy Murray (druhým případem byl triumf Juana Martína del Potra na US Open 2009).

Šampionem letošního Australian Open se stal muž, který má na svém těle vytetovaný citát dramatika Samuela Becketta: "Zkusil jsi to. Selhal jsi. To není důležité. Zkus to znovu. Selži znovu. Selži lépe."

Stanislas Wawrinka.

Jak dobře přitom citát vystihuje jeho poslední rok! V lednu 2013 udivila svět jeho famózní pětisetová bitva s Djokovičem v osmifinále Australian Open. Tehdy Wawrinka navzdory heroickému výkonu padl. Selhal. "A hodně jsem plakal," přiznal.

Letos to "zkusil" znovu. Bohatší o další zkušenosti z těžkých grandslamových zápasů i o rady od trenéra Magnuse Normana, s nímž začal spolupracovat loni v dubnu. Ve čtvrtfinále oplatil porážku Djokovičovi, v semifinále zdolal rozjetého Tomáše Berdycha a ve finále zvládl udržet koncentraci a dorazit "raněného býka" Nadala. "Je velká šance, že se dneska večer opiju," přiznal s úsměvem po výhře.

Stanislas Wawrinka s trofejí pro "australského" šampiona.

Když jeho soupeř na počátku druhého setu kroutil obličej v bolestivých grimasách a do tváře se mu draly slzy, leckdo čekal, že zápas vzdá. "Ale skrečovat bylo to poslední, co jsem chtěl udělat," řekl Nadal.

Problémy se zády prý cítil už při rozcvičení a koncem prvního setu se významně zhoršily. Po ošetření na počátku druhé sady se sice jeho stav o něco zlepšil, přesto se nemohl pohybovat a zejména podávat na sto procent.

"Ale teď není čas o tom mluvit. Je čas pogratulovat Stanovi. Hrál neuvěřitelně. Skutečně si zasloužil vyhrát tento titul," řekl Španěl. "Mám za něj velkou radost. Je to skvělý kluk a můj dobrý kamarád."

I Wawrinka si ale navzdory životnímu úspěchu zachoval skromnost. Ve světovém žebříčku sice bude od pondělí světovou trojkou, díky čemuž předstihne legendárního krajana Federera, přesto tvrdí: "Vždycky se budu cítit, jako že jsem za ním."

Pravda, na jeho 17 grandslamových titulů už v 28 letech asi dosáhne těžko. Wawrinkovy výkony v posledním roce jsou ale důkazem, že by Nadala a spol. mohl o grandslamové vavříny obírat častěji.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!