Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jediná chyba jej oddělila od desítky. Jsem zklamaný, prohlásil Moravec

Sport

  10:08
Oberhof / Praha - Tušil, že cesta do elitní desítky povede ve stíhacím závodu Světového poháru biatlonistů v německém Oberhofu přes čistou střelbu. A tak se tím řídil. Úvodních devatenáct ran zvládl bez větších potíží. Až ta poslední se do terče o milimetry nevešla. A Ondřeje Moravce odsunula na sedmnáctou příčku. „Stálo mě to tak sedm míst,“ věděl.

Ondřej Moravec se s problémy trati vyrovnal obstojně. foto: Petr Slavík, Český biatlon

Biatlonisté v Oberhofu ztráceli vybojované pozice, nejlépe dojel Moravec

Vyčítáte si tu poslední ránu, nebo jste spokojený?
Kdyby to byla třeba desátá rána, řekl bych si – dobrý, protože dneska nebylo lehké střílet. I tak ale ty ležky byly relativně v pohodě, tam byly ještě schůdné podmínky.

Při střelbě vestoje už to neplatilo?
Tam si člověk buď musel chvíli počkat, nebo zabojovat. O to víc mě mrzí, že jsem tu poslední ránu nedal, byla těsná.

Hodně těsná. Trenér Zdeněk Vítek říkal, že to byl kalibr, který mohl spadnout.
I já jsem ji viděl v podstatě jako dobrou. Mrzí mě to hodně, stálo mě to tak sedm míst. Kdybych byl do desítky, jsem spokojený, takhle jsem ale víceméně zklamaný. Docela jsem se nadřel, a ne že by sedmnácté místo byl špatný výsledek, ale s tou střelbou je to nic moc.

Ani na trati to nebylo ono, co?
Byl to boj. Moc mi to nejelo. Jak trať zapadala sněhem, bylo to o kus těžší, než když jsme se rozjížděli. Na druhou stranu, je to pro všechny stejné.

Bylo to pro vás o to náročnější, že jste do většiny kol vjížděl s mezerou před sebou?
No jo, jen ve čtvrtém kole jsem vystoupil do hlubokého sněhu tady na stadionu a nechal se předjet čtyřmi lidmi, abych jel alespoň jednou v nějakém vláčku. Jinak jsem všechna kola jezdil proti tomu větru a pokud člověk není v nějaké top formě, je to sakra znát. Proto bylo příjemné si takhle aspoň jednou odfrknout.

Ondřej Moravec v cíli biatlonového závodu v Oberhofu.
Ondřej Moravec.

V běhu jste pokaždé ztratil. Bylo psychicky náročné jet s tím, že při střelbě doháníte to, co jste v běhu ztratil?
Už ve druhém kole jsem si to vyhodnotil. Když jsem viděl, že lidem, se kterými jsem jel, absolutně nestačím, tak byla taktika jasná – sestřelit všechno. Jiná cesta nevedla. O to víc mě mrzí, že jsem ty čtyři nuly nedal.

V běhu jste zaznamenal až 44. čas, ztratil jste minutu a třičtvrtě. Není to až moc? Nebo to odpovídá pocitům?
Těm pocitům to rozhodně odpovídá. Dneska to bylo ještě větší trápení než včera. Tajně jsem doufal, že by to mohlo být lepší, ale nestalo se to. Dělal jsem, co jsem mohl, ale střelba byla jediná cesta, jak se probojovat dopředu.

V neděli vás ještě čeká štafeta.
Abych pravdu řekl, nevím, kde na ni seberu síly, dneska mě to stálo neskutečně energie. Nejradši bych si odpočinul, protože toho mám fakt plné zuby, ale nemůžu, protože tady nemáme lidi. Nějak se s tím budu muset poprat.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.