Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jednička Plíšková končí v Praze už v 1. kole, Vondroušová otočila třísetovou bitvu

Sport

  14:15aktualizováno  16:06
PRAHA - Nejvýše nasazená Karolína Plíšková končí na WTA Prague Open už v prvním kole. Nestačila na Italku Camilu Giorgiovou, které podlehla 6:7 a 2:6. Markéta Vondroušová je naopak první českou tenistkou na turnaji ve Stromovce, která postoupila do druhého kola.

Karolína Plíšková zápas v 1. kole Prague Open proti Camile Giorgiové nezvládla. foto: ČTK/AP

Šarapovová při premiéře po návratu po dopingu skončila v semifinále

Pětadvacetiletá Plíšková předloni akci nazvanou J&T Banka Prague Open v areálu Sparty ovládla a loni vypadla v semifinále.

„Antuka není můj nejlepší povrch a taky to podle toho vypadalo. Pohyb nebyl úplně dobrý,“ řekla Plíšková v České televizi. Uvedla, že neměla moc času si na povrch zvyknout.

„Přijela jsem v pátek ze Stuttgartu a v neděli měla jeden trénink. Nebylo to optimální, podmínky taky ne a bohužel to takhle dopadlo. Doufám, že se do příštího zápasu zlepším,“ řekla k dalšímu turnaji v Madridu.

Vyřazení v prvním kole je pro svěřenkyni Davida Kotyzy nejhorším výsledkem této sezony. Vítězka turnajů v Brisbane a Dauhá dopadla podobně v únoru v Dubaji, kde byla nasazená přímo do 2. kola, v němž prohrála.

Od první výměny zápasu s 99. hráčkou světa Plíšková dotahovala. Z 1:4 srovnala na 4:4, ale set ztratila po nevynucených chybách ve zkrácené hře. Kotyzovy rady o pauze nezabraly a ve druhé sadě rychle ztrácela 0:4 a už se nevzpamatovala.

Vondroušová dvouapůlhodinovou bitvu zvládla

V utkání s Němkou Carinou Witthöftovou sice Vondroušová prohrála první set, nakonec však vyhrála 6:7, 7:5 a 6:2. Sedmnáctiletá tenistka, která hraje v hlavní soutěži díky divoké kartě, se radovala z výhry za dvě a půl hodiny.

Vítězka turnaje WTA v Bielu a fedcupová reprezentantka Vondroušová vletěla do utkání s 71. hráčkou světa Witthöftovou rázně a rychle vedla 4:0.

„Nekazila jsem, zabíjela to, ale věděla, že to takhle nepůjde pořád,“ řekla Vondroušová a přesně to se naplnilo. Další čtyři hry ztratila a set nakonec prohrála v tie-breaku.

Markéta Vondroušová se postarala o srovnání stavu série na 2:2.
Markéta Vondroušová slaví s trofejí pro vítězku turnaje v Bielu.

Ve druhé sadě už prohrávala 1:3 a nevypadalo to s ní dobře. „Mám toho poslední dobou dost za sebou, měla jsem tuhé nohy a nešel mi bekhend. Ale snažila jsem se, bojovala a vyšlo to,“ komentovala obrat levou rukou hrající naděje.

Na konci druhé sady ji potrápila křeč v levém lýtku. „Ještě jsem to cítila na začátku třetího setu, ale pak to bylo dobré,“ řekla Vondroušová. Zápas zvládla k radosti více než dvou a půl tisíce fanoušků. „Je skvělé hrát před takovou kulisou,“ řekla.

Lucie Hradecká v posledním kole kvalifikace porazila Rumunku Anu Bogdanovou 6:2, 6:4 a v hlavní soutěži J&T Banka Prague Open se utká s Polkou Magdou Linetteovou. Denisa Allertová ve finále kvalifikace prohrála s Němkou Monou Barthelovou 0:6 a 3:6.

Veselý poprvé porazil Granollerse

Poprvé v kariéře porazil Jiří Veselý španělského tenistu Marcela Granollerse a na antukovém turnaji v Istanbulu postoupil do druhého kola. Třísetovou bitvu dotáhl Veselý k vítězství 7:5, 2:6 a 6:4.

Třiadvacetiletý český levák a 59. hráč žebříčku zvládl i na čtvrtém antukovém podniku v sezoně první kolo. Letošní bilanci na tomto povrchu má po dnešku šest výher a tři prohry.

Granollersovi přitom dosud podlehl v obou zápasech, na tvrdém povrchu letos v Dubaji i loni v Cincinnati. Dnes 70. tenistu světa přehrál za dvě a čtvrt hodiny, závěrečný set rozhodl brejkem ve třetím gamu.

V druhém kole se Veselý utká poprvé v kariéře s osmým nasazeným Stevem Darcisem z Belgie, jenž je o deset let starší a v žebříčku o deset míst lépe postavený.

Autoři: ,