Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Šarapovová přišla o post jedničky, vypadla s Lisickou

Sport

  17:39aktualizováno  19:18
LONDÝN - Tenistka Maria Šarapovová nenaváže ve Wimbledonu na tři týdny starý triumf z Roland Garros. Ruska na londýnské trávě prohrála v osmifinále 4:6 a 3:6 s patnáctou nasazenou Sabine Lisickou z Německa a přijde o post světovou jedničky. Na trůn se může vrátit Běloruska Victoria Azarenková a teoretickou šanci má i Polka Agnieszka Radwaňská.

Maria Šarapovová foto: ČTK

Azarenková, která byla jedničkou po triumfu na Australian Open do konce Roland Garros, porazila v 4. kole jasně Srbku Anu Ivanovičovou 6:1 a 6:0.

Radwaňská postoupila do čtvrtfinále po výhře nad Italkou Camilou Giorgiovou 6:2, 6:3.

Pětadvacetiletá Šarapovová chtěla po deseti letech napodobit Američanku Serenu Williamsovou, jež v roce 2002 jako poslední vyhrála v jeden rok titul na pařížské antuce i v Londýně na trávě. V zápase, který byl přerušený kvůli dešti, se však dopustila až příliš mnoha nevynucených chyb.

Lisická, které dnes z lóže fandil její slavný krajan basketbalista Dirk Nowitzki, porazila Šarapovovou na čtvrtý pokus poprvé v kariéře a oplatila jí loňskou porážku z wimbledonského semifinále. "To je neuvěřitelné. Už potřetí jsem tady porazila vítězku French Open," připomněla Lisická fakt, že v roce 2009 porazila v Londýně aktuální pařížskou šampionku Světlanu Kuzněcovovou a loni Číňanku Li Na.

"Pro body jsem si chodila. Od prvního úderu jsem se cítila skvěla. Tohle je můj oblíbený turnaj, miluju trávu," rozplývala se dvaadvacetiletá Němka. O opětovný postup mezi nejlepší čtyři se utká s fedcupovou kolegyní Angelique Kerberovou, která deklasovala při jejím loučení s All England Clubem 6:1, 6:1 Belgičanku Kim Clijstersovou.

Federera trápily bolavá záda

Čtvrtfinálová soupeřka Petry Kvitové Serena Williamsová absolvovala druhý třísetový zápas za sebou. Poté, co v předchozím kole porazila Číňanku Čeng Ťie 9:7 v rozhodující sadě, dnes v osmifinále zdolala Jaroslavu Švedovovou z Kazachstánu 6:1, 2:6 a 7:5.

"Nechtěla jsem dneska prohrát a říkala si, 'zůstaň v klidu'. Celý zápas jsem věděla, že dokážu hrát lépe," uvedla čtyřnásobná wimbledonská šampionka Williamsová, jež vyhrála poslední tři gamy utkání.

Zápas se dohrával v jemném mrholení, kvůli němuž si musela na závěrečné dva gamy sundat Švedovová brýle. "Myslím, že obě jsme chtěly hrát dál, protože duel byl v rozhodující fázi. Rozhodně jsem nechtěla skončit," uvedla Williamsová.

Bývalá světová jednička navzdory dvěma třísetovým zápasům za sebou neztratila před soubojem proti Kvitové sebevědomí. "Cítím se dobře. Nejsem unavená. Nejsem nic. Jsem v pohodě, protože vím, že dokážu hrát ještě lépe. Znáte mě. Já nejsem nikdy spokojená," dodala turnajová šestka.

Navzdory bolavým zádům postoupil do 33. grandslamového čtvrtfinále za sebou Švýcar Roger Federer, který porazil Belgičana Xaviera Malisse 7:6, 6:1, 4:6 a 6:3. Šestinásobný wimbledonský šampion se v prvním setu podrobil ošetření zad, které trvalo zhruba osm minut.

"Měl jsem strach. Když jsem se nechal ošetřovat, opravdu to hodně bolelo. Teď už se ale cítím mnohem lépe než před několika hodinami," řekl Federer po zápase. "Se zády mám něco každou chvíli. Ale do středy by to mělo být v pořádku," řekl po svém 850. vítězství na okruhu slavný Švýcar, jehož v boji o semifinále čeká Rus Michail Južnyj.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!