130 let
Knapková se popere o medaili.

Knapková se popere o medaili. | foto: Lidové noviny

Jen aby na nás v Pekingu nečekaly vlny

Sport
  •   17:33
PRAHA - přeje si veslařka Miroslava Knapková, která má v Pekingu v závodě skifařek reálnou naději na jednu z medailí. Na svém skifu, který připomíná torpédo, se vozí ve sladko-slané vyhřáté vodě jezera Lago di Sabaudia a dýchá svěží mořský vzduch. Právě sem, do náruče půvabného letoviska Sabaudia, schoval trenér Tomáš Kacovský českou veslařskou ikonu Miroslavu Knapkovou (27).

Chtěl ji před odletem na olympiádu uchránit před narůstajícím tlakem veřejnosti a určitě i před nekonečnými dotazy, jestli se téhle elegantní dámě podaří v Pekingu poprvé v životě předjet neporazitelnou běloruskou veslařku Karstenovou.

* LN Jak se tam dole v Itálii, dobrých sto kilometrů pod Římem, na olympiádu těšíte?

To víte, že se těším. Mám tady teplo, pohodu, voda je teplá, zkrátka pohoda. Ničím se nenervuju a v klidu si tady trénuju.

* LN Vozíte se po jezeře propojeném s mořem, a tudíž na sladkoslané vodě, která má zřejmě trochu jiné vlastnosti než ta, která vás čeká v Číně. Nevadí to?

Každý kanál nebo jezero mají vodu trochu jinou. Tady je třeba voda teplá, což znamená, že je rychlejší než studená. Chladná voda bývá jakoby těžší.

* LN Vašemu trenérovi Tomáši Kacovskému naskočily drobné vrásky z toho, že se nyní připravujete na lodi, která se trochu liší od té, kterou jste již poslala do Číny. Nebudete si v Pekingu zase složitě zvykat na tu původní?

Výrobce nikdy neudělá dvě úplně stejné lodě. Na téhle cítím trochu jiné nastavení, zdá se mi, že je méně stabilní, hůř na ní „zatahuju“. Zásadní rozdíl ale nevnímám, nemá cenu nad tím hloubat.

* LN Dá se poznat, v jaké formě se za pár dnů do Pekingu vydáte?

Nějaké rezervy ještě jsou, ale jestli mi vydrží zdraví, tak snad všechno dopadne dobře.

* LN Jak v Sabaudii nakládáte s volným časem?

Bydlíme v apartmánu kousek od moře, občas se tedy třeba koupu. Navíc mi přijel přítel, takže si nestěžuju.

* LN Nepředstavujete si někdy, jak po finálovém závodě stojíte na nejvyšším stupínku a posloucháte melodii české hymny...?

Takhle daleko skutečně nepřemýšlím. Já se soustřeďuju pokaždé jen na den, který prožívám.

* LN S určitými představami ale do Číny určitě koncem tohoto týdne odletíte. Jaké umístění by vám vneslo do tváře smutek?

Hodně bude záležet především na podmínkách. Mně třeba moc nevyhovují vlny. Kdyby se závodilo za ideálního počasí, tak bych se chtěla umístit asi tak jako při letošním Světovém poháru. Už přes dva měsíce jsem ale neviděla největší soupeřky, takže nemohu odhadnout, s jakou formou přijedou.

* LN Sice se věčně spekuluje nad tím, jestli se vám konečně podaří vyzrát na nepřemožitelnou Karstenovou, nicméně nejvyšší plány bezpochyby nespřádáte jen vy dvě...

To samozřejmě vím, takže mám i z ostatních soupeřek respekt.

* LN Říká se o vás, že jste snad nejtechničtější skifařka planety, styl Karstenové naopak vypadá spíše odpudivě. Jak je proto možné, že jezdí tak rychle?

Na pohled možná její jízda moc hezky nevypadá, ale kdyby veslovala vyloženě špatně technicky, tak by takhle dobrá nemohla nikdy být. A jestli by se na jejím stylu přece jen nějaká technická nedokonalost našla, tak jí Karstenová vykompenzuje svojí silou a fyzičkou. Tak to ale obvykle chodí, že kdo je na tom hůř technicky, tak je zase dobře připravený fyzicky a samozřejmě naopak.

* LN Povídáte si někdy spolu?

Moc ani ne. Karstenová je podobný typ jako já, tedy spíše tichá. Takže si většinou jen popřejeme úspěch, anebo třeba krátce po závodě prohodíme pár slov, jak se nám jelo.

* LNV letošní sezoně jste už Karstenovou párkrát vystrašila, nicméně porazit ji se vám nepodařilo. Existuje na ni vůbec nějaká účinná taktika?

Je hodně zkušená a jen těžko se na ni dá nějaká účinná taktika vymyslet, Snad by se mi jen hodilo, kdybych trochu vylepšila finiš.

* LN Jak se dá rychlejší závěr natrénovat?

Zvýšením frekvence záběrů. S tím mám pořád ještě problém, ale s trenérem jsme na tom zapracovali. Snížili jsme objem a zaměřili se spíše na rychlost.

* LN Nedávno jste se nechala slyšet, že mezi vaše sportovní vzory patří i Václav Chalupa. Myslíte si, že vám jeho přítomnost v Pekingu nějakým způsobem pomůže?

To víte, že je lepší, když v Pekingu bude. Vašek je hrozně fajn a strašně jsem mu přála, aby si tuhle olympiádu vybojoval. Po těch všem nezdarech mi dokonce říkal, že už si snad Peking ani nezaslouží. Tvrdě trénoval, ale nějak mu to pořád nešlo. Jenže on s tím přesto neprásknul a nevzdal se. I proto ho moc obdivuju.

* LN Další váš sportovní vzor se jmenuje Kateřina Neumannová, která vás mimochodem v přípravě na Peking podporuje. Co naopak ona a členové její skupiny chtějí na oplátku od vás?

Musím se třeba zúčastnit různých akcí pro sponzory, média a tak podobně.

* LN Dají se na skifu uplatnit alespoň některé zkušenosti Neumannové z lyžování?

Spíše jsme si s Kačkou povídali o tom, jak se při vrcholných závodech co možná nejlépe vyrovnat s tlakem okolí, médii a tak. I díky jejímu týmu mohu spolupracovat se specialistou na stravu Petrem Havlíčkem nebo třeba biochemikem Emilem Bolkem. Ten tady se mnou také byl, stejně jako fyzioterapeutka Petra Váňová.

* LN Neumannová dokonce kdysi vyprávěla, že vám snad radila, abyste s médii poněkud víc komunikovala. Jak jste si její slova vzala k srdci?

Já si dříve chtěla spíše svoje soukromí držet pro sebe a moc se mi nechtělo někomu sdělovat svoje pocity nebo plány. Teď už o tom mluvit dokážu...

* LN Prý po Pekingu zvažujete založení rodiny. Také snad podle vzoru Neumannové...?

To samozřejmě ne. Pakliže by se to skutečně stalo, po porodu bych se ale také chtěla k závodění vrátit. Bude to asi těžké, ale uvidíme, jak to zvládnu.

* LN Na loňském mistrovství světa jste skončila těsně pod stupni vítězů zřejmě jen kvůli zdravotním problémům. Co můžete učinit pro to, abyste opakování potíží na olympijských hrách minimalizovala?

To jde těžko. Tělo vrcholových sportovců má po výkonu horší imunitu, takže si musím aspoň hlídat, abych třeba zbytečně neprochladla.

* LN Co chcete v Praze během těch pár hodin, co se v ní před odletem otočíte, stihnout?

Jen vyprat a sbalit se. Nic speciálního si ale s sebou neberu. Spíše než na talismany věřím ve svoje schopnosti.

Autor: Václav Cibula