130 let
Hokejová extraliga, 24. kolo, Litvínov - Mladá Boleslav. Fanoušci Litvínova

Hokejová extraliga, 24. kolo, Litvínov - Mladá Boleslav. Fanoušci Litvínova | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Jen sedět a bez piva. Aktuální covidová opatření významně ovlivňují také sportovní utkání

Sport
  •   21:10
Krizová opatření, která vyhlásila vláda ve čtvrtek večer s platností od pátečních 18 hodin, již stihla zasáhnout do pětice střetnutí 26. kola extraligy v ledním hokeji.

Neočkovaní amatérští sportovci mohou dál trénovat. Pro turnaje a soutěže ale tahle výjimka neplatí

Do hlediště nově mohla maximálně tisícovka lidí, a tak kluby narychlo řešily, jak se k nastalé situaci postavit. Proto většinou okamžitě stoply prodej vstupenek a na utkání daly přednost permanentkářům, kteří v mnoha případech na fotbalových i hokejových stadionech poptávku pokryjí. Nevyužité lístky mohou jejich držitelé vracet.

Omezení kapacity se týkalo i extraligových duelů, které začaly v 17.30. Karlovy Vary přitom ve čtvrtek avizovaly, že plánují umožnit přístup do arény fanouškům v neomezeném počtu, pokud splní dosavadní podmínky očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v předešlých 180 dnech.

Až v pondělí bude podle všeho jasný další postup organizátorů utkání pod širým nebem, která jsou naplánována na druhý prosincový týden ve Špindlerově Mlýně. Speciální aréna na dojezdu sjezdovky ve Svatém Petru už je postavená. Na D+D Real Winter Hockey Games se měly podle původního plánu odehrát dva extraligové zápasy (včetně duelu Jágrova Kladna), utkání juniorských týmů, zástupců univerzitního hokeje, ženského hokeje, první ligy, parahokejistů Česka a Slovenska nebo česko-slovenských legend. Akce se měla původně konat loni, s ohledem na pandemická opatření ale musela být přeložena na letošek.

Pokud jde o běžné duely, kluby mají se vzniklou situací zkušenosti z minulé sezony. Opatření a povolené počty diváků v ochozech se během ní měnily hned několikrát. „A pokaždé jsme si poradili. I kdyby měli na hokej chodit jen lidé s očkováním, zvládneme to zorganizovat,“ uvedl Tomáš Kučera, marketingový a PR ředitel Českých Budějovic, kde mají přitom permanentkářů mnohem víc, než se nyní vejde na stadion.

Motor už předtím přeložil své utkání s Libercem ze 3. prosince na leden, aby přispěl k boji proti „neutěšené situaci v jihočeských nemocnicích“ tím, že po dva týdny nebude hrát v domácí Budvar aréně žádné zápasy, které často bývají téměř vyprodány.

POLITOLOŽKA: Odmítačům očkování bych dala pokutu. Léčbu by si měli platit sami

Nejvyšší, průměrně téměř osmitisícovou návštěvnost mají v této sezoně zatím Pardubice, jejichž vedení promýšlí různé scénáře řešení. „Budeme se snažit najít cestu, jak dodržet hygienická opatření a pustit na stadion více lidí, než je v současnosti povoleno. O dalším postupu budeme jednat s APK (Asociace profesionálních klubů),“ sdělil tiskový mluvčí Pardubic Lukáš Zitka.

O trochu víc času na rozhodování měly fotbalové celky, jejichž program pokračuje dnes a zítra. Zároveň se musely přizpůsobit nařízení Ligové fotbalové asociace, podle něhož se do limitu tisíc osob počítají i partneři LFA, kterých může být až 35, VIP hosté a partneři domácího klubu.

„Klub se rozhodl dát šanci permanentkářům, kteří nejčastěji ze všech v aktuální sezoně navštívili domácí ligové zápasy. Těchto fanoušků bude polovina z aktuálně povolené kapacity,“ uvedla pražská Sparta.

Nejvěrnější upřednostňuje také její rival z Edenu, který kromě sponzorů a osobností pustí na stadion permanentkáře z řad Odboru přátel a fanklubu.

Součástí aktualizovaných podmínek je rovněž zákaz sektorů na stání. Všichni diváci musejí obsadit místa k sezení, je však možné, aby byli hned vedle sebe – není třeba obsazovat každé druhé místo, dodržovat rozestupy.

Novinkou také je, že organizátor zápasu čili domácí mužstvo už nemusí poskytnout nejméně pět procent hlediště příznivcům soupeře.

Další zásadní změna se týká občerstvení. Vzhledem k tomu, že vláda zakázala konzumaci alkoholických nápojů na veřejnosti, tudíž i na stadionech, se nesmějí fanouškům prodávat či jinak nabízet. „Dle krizového opatření vlády je zakázána konzumace alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech (kromě vnitřních prostor provozoven stravovacích služeb). Proto je zakázáno prodávat či jinak nabízet divákům na stadionu alkoholické nápoje,“ napsala LFA v prohlášení.

Na podzim zbývá odehrát ještě čtyři kola Fortuna ligy, pozastavení soutěže není na pořadu dne. Dál plánuje pokračovat také hokejová extraliga.

Autoři: Vojtěch Povejšil, Vojtěch Tůma