Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ježek vybojoval už desátou paralympijskou medaili

Sport

  17:15aktualizováno  19:58
LONDÝN - Cyklista Jiří Ježek má desátou medaili z paralympijských her. V Londýně dnes vybojoval stříbro ve stíhacím závodu na 4000 metrů. Celkem od Sydney 2000 získal pět zlatých, čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili, čímž se vyrovnal nejúspěšnějším cyklistům v paralympijské historii.

Jiří Ježek foto: Věra Vodičková

Česká výprava má po jeho úspěchu v britské metropoli na kontě tři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

ČTĚTE TAKÉ

Po dopolední kvalifikaci kategorie C4 patřil sedmatřicetiletému Ježkovi druhý čas a odpolední výsledky jeho umístění potvrdily. Ve finálové jízdě nestačil český dráhař na světového rekordmana Carola-Eduarda Novaka z Rumunska. Jiří Bouška skončil šestý.

"Dopoledne jsem nejel úplně naplno, chtěl jsem pošetřit nějaké síly právě na finále. Tam už ale tělo řeklo ne," popsal Ježek na webu paralympic.cz obě své jízdy. "Už někdy v polovině trati jsem věděl, že dnes to na zlato nebude. Soupeři to ale přeji," dodal.

Novak ve finálové jízdě od začátku vedl a jeho náskok postupně narostl až na 3,232 sekundy. Ježek se v cíli svému přemožiteli několikrát poklonil a publikum jeho gesto odměnilo bouřlivým potleskem. "Za výkony, které předváděl v posledních dvou letech, si to opravdu zaslouží. Já jsem ze stříbra nadšený," řekl Ježek.

V turnaji stolních tenistů postoupil nejlepší český zástupce Ivan Karabec do čtvrtfinále, v něm ale narazil na světovou jedničku Číňana Jang Ke.

Karabec nad ním vedl 2:1 na sety, nakonec ale podlehl a se soutěží se rozloučil. "Ve druhém setu jsem ze stavu 7:10 srovnal na 10:10 a měl podání, ale čínský hráč mi dal prase a set vyhrál. Kdyby to bylo 2:0 na sety, tak by si už asi nebyl tak jistý," uvedl Karabec.

Autoři: ,