Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jícha si za kritikou svazu stojí, plno lidí s ním prý souhlasí

Sport

  16:10
PRAHA - Nejlepší český házenkář Filip Jícha si stojí za svými kritickými slovy na adresu některých funkcionářů ve svazovém vedení.

Jícha v házenkářské póze foto: MAFRA: David NeffLidové noviny

Po jeho vyjádřeních se mu prý ozvalo dost lidí, kteří s ním souhlasí. Třetí nejlepší házenkář světa v anketě IHF věří, že se věci zlepší po červnové volební valné hromadě, na které by měl být mimo jiné zvolen i nový prezident. Pokud ale zůstane situace stejná, připouští, že bude vážně zvažovat své další pokračování v národním týmu.

Jícha se po sobotním postupu na ME kriticky vyjádřil k situaci na svazu. Stěžoval si na nedostatečně zajištěnou stravu pro reprezentanty před kvalifikačním utkáním v Izraeli, nelíbilo se mu ani to, že si rodinní příslušníci hráčů museli kupovat vstupenky na galavečer házené, zatímco si prý svaz koupil za deset tisíc eur VIP lóži při finále Ligy mistrů. Končící svazový prezident Jaroslav Chvalný v reakci na Jíchova slova uvedl, že ho český házenkář naštval a že si měl ověřit fakta.

NÁZOR

Jícha si ale za svými výroky stojí. "Mým cílem rozhodně nebylo někoho urazit nebo naštvat. Po dobu, co jsem u národního týmu, se mnou pan Chvalný vždy jednal férově. Naopak oddlužil svaz a dal české házené stabilní ekonomické základy. Za to mu patří dík. Na druhou stranu pokud není o národní tým dostatečně postaráno, tak jsem se prostě musel ozvat," řekl dnes Jícha novinářům v Praze.

"Když před jedním z nejdůležitějších zápasů kluci ráno snídali v šest a pak večeřeli v deset po tréninku, něco není v pořádku. Kluci nedostali najíst, ať už špatnou organizací nebo někdo nechtěl vzít z kasy 200 eur. Náš technický vedoucí volá na svaz a je mu řečeno, že ne. Pokud někdo z vedení říká, že o tom nevěděl, je to smutné," uvedl Jícha. "Se složkou, které nás zabezpečuje, tam byly i některé jiné třecí plochy. Nemyslím si, že spolupracovníci pana Chvalného, za nimiž on stojí, konají rozhodnutí, která jsou pro mě jako kapitána národního celku lehce stravitelná."

Jelikož mu na české házené hodně záleží, nechce se prý tvářit tak, že se nic neděje. "Nechci strkat hlavu do písku. Já i chápu, že je pan Chvalný naštvaný, že moje slova trefila něco velmi citlivého. Musím ale znovu obhájit i ten náš tým, vždy jsme se drželi faktů. A myslím, že jsem byl ještě hodně shovívavý. Řekl jsem pouze ty věci, které mi vadily pouze za ten poslední týden," uvedl jednatřicetiletý Jícha.

Po jeho kritických slovech se mu prý ozvalo velké množství lidí. "Dostal jsem plno reakcí, k mému zděšení i hodně od lidí, funkcionářů, kteří se mnou souhlasili a říkali, že se konečně někdo odvážil. Mně to nepřijde jako odvaha, jen jsem se zastal svého týmu," uvedl Jícha.

Hrozí i koncem reprezentační kariéry

Věří, že se situace zlepší po volební valné hromadě na konci června. "Pro mě je důležité jen jedno, aby svaz vedli fundovaní lidé, kteří jsou vzdělaní, mají chuť vést dialog. Proto jsem apeloval na funkcionáře, aby přijeli na valnou hromadu, volili a společnými silami zvolili vedení, které bude mít lepší spolupracovníky, než měl kolem sebe pan Chvalný."

Pokud se ale situace ve svazu nezmění, bude prý Jícha zvažovat i možný konec v reprezentaci. "Já se vždy rozhoduju v létě, jestli pokračovat a absolvovat další cyklus. Po loňské neúspěšné kvalifikaci na MS jsem byl tak naštvaný, že jsem chtěl ještě jeden rok vydržet. Po letošní kvalifikaci jsem šťastný a zároveň naštvaný. Uvidíme, co přinese dovolená, co volby, také jaký bude můj zdravotní stav. Podle toho se definitivně rozhodnu," dodal hráč německého Kielu.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...