130 let

Házenkář Filip Jícha. | foto: MAFRA - David Neff

Jícha zná lépe německý tým než některé spoluhráče v reprezentaci

Sport
  •   9:00
BRNO - Paradoxní situaci zažívá před dvěma kvalifikačními duely s německými házenkáři o postup na evropský šampionát Filip Jícha, který většinu kariéry odehrál v Německu. Třetí nejlepší házenkář světa za loňský rok přiznává, že zná dokonale všechny hráče v týmu soupeře, zatímco s některými spoluhráči z reprezentace se potkal na srazu v Brně poprvé.

"Na oba nadcházející zápasy se z tohoto pohledu hodně těším. Jsou pro mě zajímavé, neboť svou kariéru jsem obětoval německé házené," řekl dnes novinářům Jícha, který 19. dubna oslaví 31. narozeniny. Rodák z Plzně hrál od osmnácti let v Dukle Praha a před deseti lety se vydal do světa. Působil v Saúdské Arábii, Kataru, Švýcarsku a od roku 2005 v Německu.

Jícha se netají postupovými plány. "Klíčem je udržet si domácí neporazitelnost a s nejslabším soupeřem vyhrát i na jeho půdě. Pokud se nám podaří s Německem v Brně vyhrát, tak máme naději," komentoval Jícha vyhlídky k cestě na mistrovství Evropy v příštím roce.

FOTOGALERIE

Filip Jícha

Německo doma nečekaně klopýtlo s Černou Horou. Opora českého týmu se však domnívá, že šlo pouze o chvilkový výpadek Německa, které v odvetě soupeři porážku vrátí. Český tým prohrál v Černé Hoře o branku. "Pokud se nám všechno zdaří podle předpokladů, tak před námi bude stát v polovině června v posledním kvalifikačním duelu doma úkol porazit Černou Horu nejméně o dvě branky," řekl Jícha k průběhu kvalifikace.

Omlazený německý tým podle něj představuje nepříjemného a houževnatého protivníka. Na letošním světovém šampionátu skončilo Německo páté, když prohrálo ve čtvrtfinále s pozdějšími mistry světa Španělskem.

"Němečtí házenkáři byli před mistrovstvím světa pod obrovským tlakem veřejnosti a médií. Byl jsem překvapen, jak to zvládli," uvedl Jícha.

I když je ústřední postavou českého týmu, neočekává ze strany protivníka mimořádnou pozornost při bránění. "Oba zápasy nebudou pouze o jednom hráči, soupeř nás bude chtít porazit jako tým. Bude jim jedno, jestli dám já deset gólů, nebo Horák patnáct. Z tohoto pohledu se dalo Německo na správnou cestu. Pro nás to není ideální načasování," uvedl Jícha.

Těší se na vyprodanou halu v Brně. "Mně osobně se zde hrálo vždy velmi dobře. Ale připomínat si úspěch z minulosti je před důležitým utkáním velice ošidné. Pokud chceme silný německý tým potrápit a držet s ním krok, musíme podat co nejlepší koncentrovaný výkon," řekl Jícha.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz