130 let

Caster Semenyaová se objímá s Genzebe Dibabaovou. | foto: Reuters

Jihoafrická republika se kvůli kauze Semenyaová odvolá ke švýcarskému soudu

Sport
  •   13:50
Kapské Město - Jihoafrická vláda se hodlá kvůli atletce Caster Semenyaové obrátit na švýcarský civilní soud. Plánuje se co nejdříve odvolat proti novému pravidlu světové federace IAAF, podle kterého nesmějí atletky s vyšší hladinou testosteronu bez hormonální léčby startovat v bězích od 400 metrů po míli. Před dvanácti dny zavedení tohoto pravidla posvětila sportovní arbitráž CAS v Lausanne.

Dvojnásobná olympijská vítězka v běhu na 800 metrů Semenyaová je nejznámější atletkou s odlišným pohlavním vývojem, na kterou nové pravidlo dopadá. IAAF v rámci zachování férovosti soutěží požaduje po závodnicích s touto diagnózou, aby si hladinu testosteronu uměle snížily na úroveň běžnou u žen. Léčbu musely zahájit prakticky okamžitě, pokud chtějí na dotčených tratích startovat na podzimním mistrovství světa v Dauhá.

Caster Semenyaová
Jihoafričanka Caster Semenyaová.

Semenyaová s tím nesouhlasí a jihoafrická vláda je na její straně. „Jsme názoru, že byly naprosto ignorovány předložené vědecké informace. A myslíme si, že jiný soud by dospěl k jinému rozhodnutí,“ uvedl mluvčí ministerstva sportu Vuyo Mhaga.

Semenyaová prohlásila, že hormonální léčbu nehodlá podstoupit. Vyloučila ale také konec kariéry. „Proč bych teď měla končit? V osmadvaceti? Mám před sebou ještě deset nebo víc let. Moji kariéru a život ukončí bůh. Žádný člověk mi v běhání nezabrání,“ prohlásila. Naposledy závodila dva dny po verdiktu CAS na mítinku Diamantové ligy v Dauhá. Osmistovku vyhrála v rychlém čase 1:54,98.

Autor: ČTK