Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jizerská padesátka je kvůli teplému počasí v ohrožení. Chybí sníh

Sport

  11:01
BEDŘICHOV - Slavný lyžařský závod Jizerská padesátka je kvůli teplému počasí ohrožen, o osudu jeho 47. ročníku se rozhodne v pondělí. Pořadatelé to v pátek uvedli v tiskové zprávě. Většina tratí Jizerské magistrály je sice podle nich týden před startem sjízdná, ale nesplňuje závodní podmínky.

Na bedřichovském stadionu chybí to hlavní - sníh. foto: MAFRA - Ota Bartovský

"Počasí nám bohužel vůbec nepřeje, teploty se již několik týdnů drží nad nulou. Sněhové srážky byly minimální. Navíc se má ještě více oteplit. Start 47. ČEZ Jizerské 50 je proto ohrožen,“ řekl David Douša z pořádající agentury Mather Activation.

Tratě podle organizátorů nesplňují závodní podmínky ani přes intenzivní práci desítek dobrovolníků, kteří na ně v uplynulých týdnech nahazovali sníh. Protože meteorologové avizují další oteplení, hledají pořadatelé náhradní varianty tras jednotlivých závodů.

Definitivní rozhodnutí, zda se Jizerská padesátka pojede a v jaké podobě, padne v pondělí 6. ledna. "V tuto chvíli nám nezbývá než čekat, jestli nám počasí přinese alespoň deset centimetrů sněhu. Přírodní sníh už nemáme odkud brát a teploty nám ani neumožňují vyrábět sníh umělý," dodal Douša.

Za dobu své existence se Jizerská padesátka nekonala čtyřikrát. V letech 1988, 1990, 1998 a 2007 se závod nejel kvůli nedostatku sněhu, v roce 1993 byl přeložen na březen.

Nadcházející ročník byl již dva měsíce před startem vyprodán. Na start hlavního závod na 50 km klasicky by mělo v neděli 12. ledna vyrazit 4800 lyžařů v čele s hvězdami dálkových běhů Norem Andersem Auklandem či Stanislavem Řezáčem.

Součástí Jizerské 50 je rovněž oblíbená páteční volná třicítka a v sobotu 11. ledna se má běžet 25 km klasicky. Závod je součástí mezinárodních seriálů Worldloppet, Ski Classics a české SkiTour.

Autoři: ,