130 let

Trojnásobná olympijská vítězka Marion Jonesová před budovou soudu ve White Plains. | foto: ČTK

Jonesová: Dopovala jsem, končím

Sport
  •   13:09
NEW YORK - Trojnásobná olympijská vítězka Marion Jonesová se přiznala před soudem k dopingu. Vzápětí oznámila, že ukončila kariéru. Někdejší fenomenální atletka při jednání ve White Plains doznala, že lhala vyšetřovatelům, kteří ji v listopadu 2003 vyslýchali v souvislosti se skandálem kolem laboratoře BALCO distribuující steroid THG.

Jednatřicetiletá Jonesová potvrdila, že v té době věděla, že jí její bývalý trenér Trevor Graham podával nedovolené povzbudivé prostředky.

Jonesové hrozí, že skončí ve vězení a dodatečně přijde o tři zlaté a dvě bronzové medaile z olympijských her v roce 2000. Mezinárodní olympijský výbor už na základě nových informací potvrdil, že je připraven odebrat atletce všech pět cenných kovů, také atletická federace IAAF podle zvažuje možné odebrání jejích sedmi medailí z mistrovství světa.

Zklamala jsem, řekla zdrcená Jonesová
"Tehdy jsem vyšetřovateli na otázku, zda jsem brala zakázané látky, odpověděla, že ne. Byla to lež," uvedla dnes před soudcem Jonesová. Podle své výpovědi užívala zakázané látky od září 2000 do července 2001. "V listopadu 2003 jsem zjistila, že mi (trenér) dával látky nedovoleně zvyšující výkonnost," dodala Jonesová. Před soudní budovou pak před zástupci médií propukla v pláč. "Kvůli tomu teď končím s atletikou, sportem, který jsem hluboce milovala. Zklamala jsem přátele, rodinu, fanoušky," konstatovala zdrceně Jonesová.

Soudní jednání potvrdilo předchozí informace listu Washington Post, který citoval z dopisu Jonesové adresovaného její rodině a přátelům, ve kterém se svěřila, že brala zakázaný steroid pro zvýšení výkonnosti.

Jonesová byla jednou z největších hvězd olympiády v Sydney, kde vyhrála oba sprinty a zlato ve štafetě na 4x400 metrů, navíc získala bronzové medaile v dálce a štafetě na 4x100 metrů. V roce 2004 však americký olympijský výbor začal prošetřovat podezření, že si pomáhala dopingem, a její gloriola pomalu pohasínala.

Atletka počítá s podmínkou
Jonesová se stala jednou z hlavních postav aféry kolem laboratoře BALCO. Dopingový skandál ukončil kariéru jejího bývalého manžela koulaře C. J. Huntera i pozdějšího přítele a otce jejího dítěte Tima Montgomeryho. Ale sama Jonesová jakékoli porušení pravidel vždy odmítala.

Šéfa laboratoře Victora Conteho zažalovala o 25 milionů dolarů za to, že tvrdil, že užívala steroidy. V roce 2006 byl v jejím vzorku zjištěn zakázaný erythropoietin, ale kontrolní test jeho přítomnost nepotvrdil.

V dopise se přiznala, že brala dva roky látku, které se říkalo "The Clear" (čistý), protože v té době byla známými metodami neodhalitelná. Chemický název má tetrahydrogestrinon (THG) a je to zakázaný steroid, který produkovala laboratoř BALCO. Jeho použití je prokazatelné až od roku 2003, kdy jeden z hlavních aktérů této dopingové aféry a někdejší trenér Jonesové Trevor Graham poskytl vzorek THG antidopingové agentuře.

Jonesová v dopise tvrdila, že THG dostávala od Grahama a neměla tušení, že je to zakázaná látka. Trenér jí prý řekl, že je to neškodné lněné semínko. Pravdu se prý dozvěděla až v roce 2002, kdy s Grahamem ukončila spolupráci. "Chci se za všechno omluvit. Je mi líto, že jsem vás zklamala," citoval list The Washington Post z dopisu, který mu prý poskytl někdo z těch, kterým ho Jonesová adresovala. Atletka podle stejného zdroje počítá s tím, že u soudu dostane podmíněný trest.

Autor: ČTK