Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jordan, Durant, Irving. Brooklyn vytvořil tým plný hvězd a míří za titulem v NBA

Sport

  11:00
PRAHA - Brooklyn nebyl dobrá basketbalová adresa - až do tohoto roku. Vzestup nenápadného týmu tabulkami NBA zaujal i velké hvězdy. Olympijští šampioni Kevin Durant, Kyrie Irving a DeAndre Jordan vytvoří z Nets nový supertým.

Hvězdný Kevin Durant přichází z Golden State foto: Twitter NBA on TNT

Tři osobnosti NBA se pro Brooklyn rozhodly hned v prvních hodinách trhu s volnými hráči. Shodně podepíši smlouvy na čtyři roky.

Třicetiletý střelec Durant si do roku 2023 basketbalem vydělá 164 milionů dolarů. V případě setrvání v Golden State přitom mohl získat pětiletý kontrakt až na 221 milionů.

A Warriors měli o jeho služby zájem, i když kvůli přetržené achilovce zmešká celou příští sezonu. V dresu kalifornského týmu strávil Durant tři sezony, loni a předloni mu pomohl k titulu a byl nejužitečnějším hráčem finále.

Sedmadvacetiletý rozehrávač Irving obdrží podle zámořských zdrojů smlouvu na 141 milionů dolarů a třicetiletý pivotman Jordan získá celkem 40 milionů dolarů.

Irving působil v posledních dvou ročnících v Bostonu, nenašel však společnou řeč s ostatními členy týmu a často je přes média kritizoval. 

Jordan hrál od ledna za NY Knicks, kam přišel z Dallasu. Jméno si však učinil během předchozích deseti sezon v Los Angeles Clippers.

Na titul. Či do záhuby

Nový tým má ambici zaútočit na titul. Ovšem celý podnik nese pro Brooklyn větší riziko než zrod jiných velkých trojek v Bostonu (Paul Pierce, Ray Allen a Kevin Garnett) či v Miami (LeBron James, Dwyane Wade a Chris Bosh).

Po roční rehabilitaci se Durant nemusí přiblížit někdejší formě, v posledních měsících navíc působil značně náladově. 

To však nebylo nic proti mediálním výlevům Irvinga. A Jordan má nejlepší léta kariéry za sebou. Nebude-li se dařit, kabinu může snadno potkat rozkol.

Majitelé klubu - Rus Michail Prochorov a Tchajwanec Joe Tsai - si však už nyní mohou mnout ruce. Globální popularita Nets je nyní pojištěna.

Aby se mohli Durant, Irving a Jordan potkat, Nets se museli vzdát třiadvacetileté nastupující hvězdy D’Angela Russella. 

Účastník letošní All-Star Game nakonec zamíří výměnou za Duranta do Golden State; pro finalisty posledních pěti ročníků NBA je tou nejlepší cenou útěchy, vyjde je na 117 milionů za čtyři roky.

Kromě Duranta opustí Warriors také trojnásobný šampion NBA Andre Iguodala, odejde do Memphisu výměnou za volbu v prvním kole draftu v roce 2024.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.