Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Můžu mlčet, ale nechci. Bude to olympiáda v totalitní zemi.‘ Kajakář Dostál kritizuje hry v Pekingu i MOV

Josef Dostál ve finále závodu na 1000 metrů, v němž skončil pátý.(3. srpna 2021) foto:  Michal Sváček, MAFRA

Olympijské hry v totalitní zemi. Neexistující svoboda. Miliony Ujgurů v převýchovných táborech. Kajakář Josef Dostál se pustil do blížících se zimních olympijských her v Pekingu. „Můžu mlčet, ale to nechci. Olympionikem jsem totiž pořád, ne jen v době letních her, a proto chci říct svůj názor,“ napsal na Facebooku.
  15:14

Dostál se pod pěti kruhy představil třikrát. Z Londýna 2012, z Ria 2016 a Tokia 2021 si přivezl celkem tři bronzy a jedno stříbro. Letních her v Pekingu v roce 2008 se kvůli mladému věku neúčastnil.

A podle svého vyjádření je za tuto skutečnost rád.

Souhlasíte s výrokem kajakáře Dostála?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pondělí 7. února 2022. Anketa je uzavřena.

Ano1362
Ne497

„V mém sportu není víc než zlatá olympijská medaile, a proto si uvědomuju, jaké jsem měl štěstí,“ píše na svém facebookovém profilu. „Štěstí, že jsem nebyl a nebudu součástí olympiády, kterou nedemokratická země zneužívá, aby si vylepšila svůj obraz po celém světě.“

Kritika olympijských her je všudypřítomná.

Tvrdý postup čínského režimu vůči Tibeťanům, Ujgurům a dalším, především muslimským menšinám. Podezřelá mobilní aplikace, která podle expertů může zneužít citlivé údaje účastníků. Hrozící postihy sportovců za kritiku poměrů v zemi.

Jen malý výčet témat, která se skloňují.

Proto některé světové velmoci včetně Spojených států oznámily diplomatický bojkot her a do dějiště nevyšlou vrcholné politické zástupce. Čína naopak kritiku vytrvale odmítá.

„Čína chce ukázat, že dbá o olympijské ideály a pomáhá zlepšovat lidskoprávní situaci,“ vysvětloval pro iDNES Premium sinolog David Gardáš. „Skutečnost je ale proklamacím dost vzdálená.“

Což si myslí i Dostál.

„Na rozdíl od jiných jsem kvůli plnění svého sportovního snu nemusel letět do země, ve které se porušují lidská práva, neexistuje tam svoboda slova a hlavně drží miliony Ujgurů v koncentračních táborech…,“ pokračoval kajakář.

Podle jeho slov ho zklamal Mezinárodní olympijský výbor, který po letních hrách přidělil Pekingu pořadatelství i zimního svátku.

Vystavil tak sportovce před složitou otázku: Mám na hry odjet? I přesto, že s tamní situací nesouhlasím?

„Proč si musí stahovat aplikaci, kvůli které riskuje, že mu totalitní režim ukradne osobní údaje? Proč má zavírat oči nad tím, co všechno se v zemi děje? Jen kvůli rozhodnutí MOV, kvůli kterému jsou v konečném důsledku kritizováni také sportovci?“ napsal.

Dostál se na celý problém snaží dívat právě očima sportovců. Moc dobře si uvědomuje, že pro spoustu z nich jsou hry v Pekingu šancí na životní úspěch. Další taková už přijít nemusí.

Josef Dostál (vlevo) a Radek Šlouf ukazují své medaile po návratu z olympijských her Tokiu.

„My za rozhodnutí nejvyšších funkcionářů odpovědnost neneseme. Pro sportovce jsou olympijské hry vrcholem kariéry,“ uvědomuje si.

Proto chápe olympioniky, že i přes kritiku do Číny zamířili. A v tomto kontextu apeluje na veřejnost: Buďte shovívaví, nevyčítejte sportovcům, že odjeli.

„Věřte mi, že olympionici nechtějí svými mnohdy až neuvěřitelnými výkony dělat reklamu zemi, jako je dnešní Čína,“ uzavřel vyjádření, které pojmenoval „Olympiáda v totalitní zemi“.

Autor: