130 let

Joshua bije Breazealeho. | foto: Reuters

Hvězdný Joshua dál vládne. Bojovného Breazealeho uspal v sedmém kole

Sport
  •   10:00
LONDÝN - Britský boxer Anthony Joshua obhájil v sobotu v noci titul mistra světa těžké váhy, když v sedmém kole knockoutoval Američana Dominika Breazealeho, a odmítl tak učinit z tohoto pásu tak trochu putovní trofej.

Od roku 2006 držel pás IBF Ukrajinec Vladimir Kličko. Ten o něj přišel loni v listopadu, když jej porazil Brit Tyson Fury. Manchesterský obr jej ale nikdy neobhajoval, federace mu jej sporně odebrala a nechala o něj boxovat dvojici Charles Martin – Vjačeslav Glazkov. Vítězný Martin posléze přijel hájit pás do Londýna proti Joshuovi, kterému ho ale odevzdal za necelá dvě kola.

Jeho stájový parťák z projektu Premier Boxing Champions Dominic Breazeale jej chtěl nyní vrátit zpět za velkou louži, čímž by pás počtvrté během sedmi měsíců změnil majitele. Anthony Joshua byl ale rázně proti.

„Chci zničit svého soupeře psychicky, rozebrat ho,“ sliboval Brit před duelem poté, co si oba vyměnili nepříliš milá slova skrze média i během osobních setkání. A svá slova začal naplňovat obdivovatel Muhammada Aliho, jehož zaplněná O2 Arena uctila minutou ticha, od začátku.

Joshua bije Breazealeho.
Joshua bije Breazealeho.

Dynamičtější a výbušnější obhájce postupně demoloval Breazealeho kolo po kole. Ukončit jej mohl už ve druhém dějství, jenže na chvíli se zastavil, poté mezi oba vletěl trochu zmatený ringový Howard John Foster, aby se Američan z nejhoršího dostal a odolával další čtyři dějství.

Už už to vypadalo, že by se mohla karta pomalu obracet. Vypadalo to, že síla Joshuových úderů přece jen už není taková, Breazeale dokázal i přes stále více se zavírající pravé oko (už od začátku druhého kola) rozbít soupeři nos a někteří mohli začít větřit senzaci.

Jenže Joshua vlétl do sedmého kola podobně jako v souboji s Dillianem Whytem a rozbitého soka dorazil! V čase 1:01 minuty tohoto dějství byl K.O.nec.

Anthony Joshua slaví.

„Byla to jen otázka načasování a provedení. Nechtěl jsem udělat chybu,“ pronesl Joshua ještě v ringu pro mikrofony Sky Sports a po boku svého otce. Poté pokračoval: „Po svém posledním duelu jsem měl dva týdny volna, nyní chci trochu delší pauzu. Jsme unavený, hodně tvrdě jsem pracoval a potřebuji teď dobýt baterky, abych mohl začít znovu.“

A proti komu by se rád postavil? „Chtěl jsem Tysona Furyho, vypadalo to na náš podzimní duel, ale jelikož se nyní zranil, naše setkání se bude muset odložit. Uvidíme, co bude mezitím, budu se prostě soustředit na další rivaly, třeba Josepha Parkera,“ řekl na adresu jedničky federace IBF.

Novozélanďan reagoval okamžitě. Tedy alespoň na twitteru. „Už se nemohu dočkat našeho duelu,“ napsal čtyřiadvacetiletý talent, kterého čeká už 21. července souboj s Australanem Solomonem Haumonoem. Ten se také narodil na Novém Zélandu. Je otázkou, zda na duel ale dojde, Parker má totiž potíže s lotky a je možné, že bude i tento souboj odložený.

A o svoji velkou titulovou šanci se hlásí také jistý David Haye, toho času trojka zmíněného ratingu, Joshuův krajan a spolukomentátor tohoto večera. On sám ostatně prohlásil, že je připraven, přestože by se měl na podzim utkat s dalším ex-mistrem světa – čtyřiačtyřicetiletým americkým veteránem Shannonem Briggsem.

Je navíc dost dobře možné, že se Joshua vydá jinou a hodně tvrdou cestou. Pokud v polovině července porazí další zámořský bijec Deontay Wilder svého krajana Chrise Arreolu, mohlo by dojít na velké setkání dvou velkých knockoutérů. „Pojďme to udělat dříve, než později. Tedy nyní,“ napsal na twitter sám šampion WBC. „Nyní je dost času na váš zámořský debut,“ dodal.

Otázka zní, zda o tento souboj svých dvou klenotů hned v zárodku spolupráce bude stát televize Showtime. Ta stojí právě za Wilderem, souboj s Breazealem byl pak prvním z dlouholetého kontraktu této televize s Joshuou.

Co bude za pár týdnů a měsíců je v tuto chvíli ve hvězdách, jisté je zatím jen to, že si rodák z Watfordu vysloužil pochvalu svého krajana a bývalého krále těžké váhy Lennoxe Lewise: „Velký výkon Anthonyho Joshuy a kvalitní vítězství. Ukázal velký jab, rychlost, sílu i trpělivost. Dobrá práce!“

Knockoutem vítězili i další koně stáje Eddieho Hearna z Matchroom Boxing - Dillian Whyte, Chris Eubank Jr., Anthony Ogogo a také Conor Benn, který během pár desítek vteřin zbil českého soupeře Lukáše Radiče.

Naopak před limitem padl John Wayne Hibbert, kterého v šesti kolech ukončil přes ošklivě zraněné pravé oko Ital Andrea Scarpa. Na body pak dokázal zvítězit v ostré dvanáctikolové bitvě o pás Mezinárodního šampiona WBA v super střední váze George Groves, který zdolal krajana a velkého rivala Martina Murrayho. Pro toho možná byla porážka 0-3 na body (3x 118-110) definitivní rozlučkou s profesionálním ringem.

Autor: Antonín Vavrda