130 let

Tereza Martincová | foto: AP/ČTK

Jsem hrdá na náš národ. To, co se děje v Rusku, je nechutné, kárá fanoušky česká tenistka

Sport
  •   14:45
PETROHRAD - Zatímco na Prague Open ve Stromovce se fandí všem stejně, v Rusku je povzbuzování fanoušků nechutné. To si myslí česká tenistka Tereza Martincová, která je známá především tím, že chtěla dát před dvěma lety sudí v Petrohradu „do držky“. Necitlivé fandění ruských příznivců pocítila letos právě v Petrohradu, kde se střetla v kvalifikaci s domácí nadějí Natalií Vichljancevovou.

Můžu jí dát do držky? Česká tenistka byla za urážku sudí potrestána velkou pokutou

Čtyřiadvacetiletá Češka, která je v aktuálním žebříčku WTA až na 181. místě, nedala ve 3. kole kvalifikace Vichljancevové překvapivě žádnou šanci a světovou sto devítku porazila 6:4, 6:1.

Po duelu s jednadvacetiletou Ruskou však místo oslav postupu do hlavní soutěže smutnila, protože se jí vůbec nelíbilo, jak se k ní chovali místní fanoušci.

„Jsem tak hrdá na náš národ. Po dnešní zkušenosti, kdy jsem hrála proti domácí hvězdě, jsem si opět připomněla, jak jsme skvělý národ,“ uvedla pražská rodačka na svém instagramu.

Tereza Martincová se raduje z postupu do semifinále turnaje v Gstaadu.
Tereza Martincová v 1. kole US Open.

„V životě jsem nezažila, aby diváci za celou dobu zápasu nezatleskali ani po výborné výměně, pokud jsem ji vyhrála já. Přísahám, že bylo hrobové ticho po každém mém vyhraném míči, ať už to byla výborná výměna, zabitý míč, eso, cokoli,“ dodala.

I když měla pochopení, že diváci fandili ruské tenistce, smířit se nehodlala s tím, že na ní pískali mezi prvním a druhým servisem.

„Nejde o mě, ale o způsob podpory, který předvedli. Chápu, že fandí, ale pokud já dám dvojchybu a publikum vášnivě tleská? Nebo mezi prvním a druhým servisem slyším opakované výkřiky? Jakkoli se snaží rozhodit tu druhou, než je domácí.“ 

„Když si vzpomenu na Prague Open, kde jste fandili neskutečně oboustranně, jsem hrdá na to, jací jsme. Jsem na vás opravdu pyšná, jelikož toto bylo nechutné. Dnes jsem nebojovala jen za sebe, ale za nás všechny, jelikož se nenechám porazit tak nechutným národem. Ne všichni Rusové jsou takoví, ale velká většina bohužel ano,“ dodala Martincová.

Natalia Vichljancevová

V úterním duelu prvního kola pak česká tenistka svou naštvanost přetavila v senzační postup přes stejně starou rodačku z Moskvy, kazašskou tenistku Julii Putincevovou. Světovou jednačtyřicítku porazila v poměru 4:6, 6:2 a 6:2.

Martincová má vůbec na turnaj v Petrohradu velice živé vzpomínky. Před dvěma lety ji rozhodčí diskvalifikovali během závěrečného utkání kvalifikace.

Ostře se tehdy pustila do umpirové rozhodčí kvůli pocitu, že celý zápas otáčí verdikty čárových v její neprospěch.

Své kamarádce v hledišti se totiž česky zeptala. „Můžu dát rozhodčí do držky, to už fakt není možné.“ 

A po nahlášení čárovou sudí byl její zápas předčasně ukončen.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Jsem tak hrda na nas narod  .. po dnesni zkusenosti kdyz jsem hrala proti domaci hvezde jsem si opet pripomnela a uvedomila jak jsme skvelej narod ... abych to upresnila - rusti fanousci dneska ? Vzivote jsem nezazila takove “fandeni” aby za celou dobu zapasu nezatleskali ani po vyborne vymene (pokud jsem ji vyhrala ja) .. prisaham ze bylo hrobove ticho po kazdem mem vyhranem mici,at uz to byla vyborna vymena,zabity mic nebo eso,cokoliv.... nejde o me ale o zousob podpory ktery predvedli.. chapu ze fandej ale pokud ja dam debla a publikum vasnive tleska?! .. nebo mezi prvni a druhym servisem slysim opakovane vykriky?!!... po celou dobu zapasu nebyl schopen jediny fanousek zatleskat po dobre vymene! Nejde o me ale o zpusob ... jakkoliv se snazit rozhodit tu druhou nez je domaci.. jsem hrda na to jaky jsme-kdyz si vzpomenu na prague open kde jste fandili neskutecne ale oboustrane! Dokazali ocenit vykon i druhe hracky  jsem na vas , nas opravdu pysna a hrda.. jelikoz toto bylo NECHUTNY .. a dneska jsem nebojovala jen za sebe ale za NAS VSECHNY.. jelikoz se nenecham porazit tak nechutnym narodem ... takze jeden za vsechny a vsichni za jednoho .. ps. Ne vsichni rusove jsou taci ale velka vetsina bohuzel ano 

Příspěvek sdílený Tereza Martincova_official (@terezamartinec),

Autor: Jaroslav Šindelář