130 let
ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Reuters

Jsem jen člověk, smál se 'neporazitelný' Djokovič

Sport
  •   9:50
MONTREAL - Srbský tenista Novak Djokovič získal v Montrealu devátý letošní titul a vylepšil si bilanci na 53 vítězství a jedinou porážku v sezoně. První hráč světového žebříčku i tak tvrdí, že není stroj, ale jen člověk.

"Hraju neuvěřitelně. Ale jsem normální smrtelník, to vám můžu odpřísáhnout," smál se Djokovič na tiskové konferenci po montrealském finále, ve kterém porazil Američana Mardyho Fishe 6:2, 3:6, 6:4 a jako první v historii vyhrál v jedné sezoně pět turnajů série Masters.

ZE SVĚTA TENISU ČTĚTE TAKÉ

"Vím, že prožívám skvělou sezonu a mám fantastickou sérii. Nepřemýšlím totiž o tom kolik zápasů prohraju, ale o tom, kolik jich vyhraju," citovala agentura Reuters Djokoviče, který letos vyhrál mimo jiné Australian Open a Wimbledon.

Na tvrdém povrchu má Djokovič v sezoně bilanci 29 vítězství a žádnou prohru, což z něj dělá hlavního favorita před blížícím se posledním grandslamem sezony US Open. "To není nic nového, takhle je to už posledních pár let. Když jste ve špičce, musíte s rolí favorita počítat," řekl srbský tenista.

Prohrál jen s Federerem

Djokovič v sezoně dosud prohrál jediný zápas - se Švýcarem Rogerem Federerem v semifinále Roland Garros - podle soupeřů však není neporazitelný. "Hraje neuvěřitelně, ale není to mimozemšťan," řekl Francouz Jo-Wilfried Tsonga. "Nemá tvrdší údery, je ale vždy na správném místě. Nemá ani nejlepší return na okruhu. Je ale vždy tam, kde má být a při returnech nechybuje. Jeho síla je ve vyrovnaných výkonech," uvedl.

Podle Fishe je za Djokovičovým úspěchem psychická odolnost. Díky ní si čtyřiadvacetiletý Srb nedělá těžkou hlavu z chyb a dokáže vyhrávat i těsné zápasy. "Každou chybu dokáže desetkrát napravit. Je to opravdu neskutečné," řekl americký tenista.

Autor: ČTK