Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jsem opálená jako indiánka, i když se mažu sedmdesátkou, říká Strýcová po postupu do finále

Sport

  10:33
Melbourne - Vypadá jako indiánka. Snědá tenisová bojovnice, která sice na Australian Open brzy vypadla ve dvouhře, se však v deblu s kamarádkou Sie Šu-wej protloukla až do finále. Barbora Strýcová se při svém čtrnáctém startu s devátou parťačkou poprvé v Melbourne blíží k trofeji.

Česká tenistka Barbora Strýcová s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej. foto: Reprofoto

Zase se hádala s rozhodčím, když cítila křivdu. Schytala pecku míčkem, pár jich rozdala. Jako fretka kmitala na síti i na základní čáře. A po poslední výměně se v Margaret Court Areně rozléhal její vítězný ryk.

Třiatřicetiletá Strýcová ve středu odpoledne společně se Sie Šu-wej porazila krajanky Barboru Krejčíkovou s Kateřinou Siniakovou 6:2, 6:3 a tetelila se blahem.

„Je to úžasná věc. Jsem za postup do finále grandslamu neskutečně vděčná. Teď chci získat tu trofej. Ale finále bude maso.“

V bitvě o titul se Češka s Tchajwankou v pátek střetnou s maďarsko-francouzským párem Timea Babosová, Kristina Mladenovicová. Nasazené jedničky proti dvojkám.

„Pokusím se co nejlíp připravit, ale zase ne v nějaké křeči. V klidu,“ říká Strýcová, nadšená jako děcko.

Promítlo se do semifinále víc vášní, když jste v něm narazila na soupeřky z rodné země?
Proti Češkám to bylo trochu jiné. Ale nervozita pramenila spíš z důležitosti zápasu. Po Wimbledonu jsem ve druhém velkém finále.

Právě v Londýně a Melbourne se konají vaše nejoblíbenější grandslamy, že?
Přesně tak. Pohár bych ráda získala i proto, že Austrálii miluju. Už jako juniorka jsem tu hrála dobře a mám odsud spoustu skvělých zážitků.

Česká tenistka Barbora Strýcová s tchajwanskou partnerkou Sie Šu-wej.
Přátelské rozloučení po duelu mezi Wawrinkou a Zverevem, který zvládl lépe...

Takže se vyplatilo prodloužení kariéry a tvrdá podzimní dřina?

O přípravu ani nejde. Spíš jsem šťastná z naší sehranosti na kurtu. Klape nám to, tenis nás spolu baví.

Proto se na sebe na dvorci tak často culíte?
Někdy nás pobaví, když se nám balon nepovede. Snažíme se čelit tlaku dobrou náladou. Je lepší se chybě pousmát, než abychom byly strašlivě zaťaté.

Nejste žádné obryně. Souhlasíte, že vaše kouzlo tkví hlavně v mazanosti a šikovnosti?
Ani jedna z nás samozřejmě nemá nějakou velkou sílu. Ale snažíme se debla hrát jako tým, chytře a takticky. Je důležité se dobře hýbat na síti a dělat na ní rozruch. Já naštěstí mám pořád celkem rychlé nohy, což se hodí.

V Melbourne už jste hrála s Vaidišovou, Benešovou, Görgesovou, Krajíčkovou, Lučičovou, Mirzaovou, Šafářovou a Vondroušovou. Sedí ten seznam?
Vidíte, u Nicole Vaidišové bych si nebyla jistá. Ale jinak si na své spoluhráčky samozřejmě vzpomínám. Třeba s Markétou Vondroušovou se mi tu loni hrálo báječně.

V pátek má být v Melbourne okolo čtyřiceti stupňů. Už jste si plně zvykla na australské léto?
Jsem opálená jako indiánka, i když se mažu sedmdesátkou. Někdy jsou zdejší podmínky fakt šílené. Máte pocit, že se vám rozpálený kurt hýbá pod nohama. V pátek má být vedro, ale naštěstí můžeme hrát finále pod střechou, což je fajn.

Autoři: