130 let

Jaroslav Kulhavý se zlatou olympijskou medailí. | foto: ČTK

Jsem oslabený, přiznává Kulhavý. Před sezonou se chce dostat do formy

Sport
  •   16:41
PRAHA - Tři týdny před startem Světového poháru horských kol se olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý necítí v nejlepším rozpoložení. Kvůli zdravotním problémům včetně vytržení tří zubů vypadl asi na deset dní z tréninkového rytmu, a i když v minulých dnech už opět závodil ve Spojených státech, celkově je oslabený.

Věří ale, že se během krátké doby dostane do ideální formy. Uspět chce především ve druhém podniku seriálu v Novém Městě na Moravě. Kulhavý se v neděli vrátil z dvoutýdenního pobytu v Kalifornii a začíná s finální přípravou na Světový pohár. Od závodu dvojic Cape Epic v Jižní Africe, který před měsícem vyhrál, ho provázely zdravotní potíže. "Trhali mi 'moudráky', bylo tam doznění pádu z Cape Epic. Vypadl jsem asi na deset dní z tréninku a zdravotní následky se trošku táhly," řekl.

"Sice jsem závodil, ale nebylo to stoprocentní. Měl jsem v Americe i dost povinností, takže mě ve zbylých třech týdnech čeká docela dost práce," doplnil mistr světa a vítěz Světového poháru z roku 2011. Kvůli tréninkovému výpadku ještě necítí ideální formu, věří ale, že ji vyladí. "Dá se říct, že od Cape Epic jsem se vrátil do závodního rytmu, ale celkově jsem takový oslabený. Problémy se zády, různé partie, nejsem ucelený," líčil Kulhavý. "Chybí mi delší trénink, abych věděl, že je to stoprocentní, abych šel do těch závodů psychicky připraven. To bude to hlavní, co mě teď tři týdny čeká. Dám tomu maximum," uvedl.

Ve Spojených státech se zúčastnil tří závodů, víc než na umístění ale kladl důraz na to, aby si vyzkoušel závodní tempo. Vedle toho měl v USA řadu týmových povinností. "Dá se říct, že jsem si to užil. Trénink tam byl až na druhém místě, ale je to prostě moje práce. Jsem rád, že už jsem tady zpátky, že začnu svůj rytmus a dostanu se znova do té pohody, kterou jsem trošku ztratil," řekl Kulhavý.

Po olympiádě si odpočinul méně, než původně očekával

Je rád, že Světový pohár odstartuje v německém Albstadtu a domácí podnik v Novém Městě následuje až jako druhý o týden později. "Závodit bych chtěl týden před Albstadtem, abych byl rozjetý. Jsem rád, že se Nové Město jede až jako druhé, budu na tom líp než před prvním závodem," řekl Kulhavý. "Doma je to pro mě vždy vrchol Světového poháru, kde bych chtěl nejvíc uspět. Chci jako v předchozích letech bojovat o vítězství," dodal.

O motivaci po loňském olympijském triumfu nemá nouzi. "Myslím, že vždy byla. Že bych vloni vyhrál zase tolik závodů, to se nedá říct," podotkl. Jedním z vrcholů pro něj bude světový šampionát v maratonu, kde zkusí dosáhnout na poslední bikerské zlato, které mu chybí. "Určitě se na to chystám. Mám to v hlavě, že než skončím, rád bych maraton vyhrál," řekl.

Po olympiádě si nakonec odpočinul méně, než původně očekával. "Plány na tuhle sezony byly trochu jiné, ale změnilo se to. Ať už tím Cape Epic, nebo vším okolo. Posunula se operace zubů, pořád musím něco dohánět. Nejdu do sezony tak odpočatý, jak jsem myslel. Ale sezona začíná později a je krátká. Musím jet na maximum," dodal.

Autor: ČTK