Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jste ostuda, útočí Trump na klekající basketbalisty. Že si nás vypíná? Smutní nejsme, reaguje LeBron James

LeBron James zaznamenal triple double za 34 bodů, 13 asistencí a 12 doskoků. foto: Reuters

New York - Ostudné a neuctivé. Takovými slovy označuje americký prezident Donald Trump protesty basketbalistů, trenérů a rozhodčích NBA, kteří před zápasy v gestu podpory boje proti rasismu klečí při státní hymně. „Přenos vypínám,“ prozradil. Liga si však z této „ztráty“ hlavu neláme.
  9:44

Trump během svého působení v prezidentském úřadě ostře a hlasitě odsuzuje sportovce za gesta, kterými podle něj nerespektují státní symboly USA.

V září 2017 vulgárně urazil fotbalisty NFL a vyzval fanoušky, ať nechodí na zápasy, ve stejném roce na tradiční návštěvu Bílého domu nepozval úřadující šampiony NBA, kteří však dorazit beztak neměli v úmyslu.

A do nejprestižnější basketbalové soutěže se Trump znovu opřel ve středu.

„Když vidím lidi, jak klečí a nerespektují naši vlajku a národní hymnu, osobně to vypínám. Myslím si, že to je ostudné,“ prohlásil pro pořad Fox & Friends.

LeBron James.
LeBron James během All Stars game.

„Před naší vlajkou musíme stát, musíme stát pro naši zemi. Mnoho lidí se mnou souhlasí, pokud ne, prohraji volby. Ale to je pro mě v pořádku, já budu vždy před vlajkou stát.“

Pokleknutí při hymně, které před čtyřmi lety jako protest proti násilí na černoších předvedl quarterback NFL Colin Caepernick, v současnosti jako podpora hnutí Black Lives Matter a snahy o rovnoprávnost mocně rezonuje sportovním světem, zejména formulí 1 a právě NBA.

Přední představitelé zámořské soutěže, která se před týdnem po pandemii koronaviru znovu rozběhla, na další provokace zareagovali s nadhledem.

„Teď mě chcete rozesmát, je to tak?“ vypálil LeBron James odpověď na otázku, co na prezidentovy výroky říká. „Opravdu si nemyslím, že basketbalová komunita je smutná, že ztrácí jeho přízeň a že se na nás nedívá,“ dodala hvězda Los Angeles Lakers.

„Chceme změnu a máme k ní příležitost. A hra bude pokračovat, i když se on nebude dívat. Myslím, že můžu mluvit za všechny, kteří milujeme basketbal: Nemůže nám to být víc ukradené,“ dodal James, který se do sporů s Trumpem pustil už v minulosti.

Na twitteru jej nazval vandrákem a uvedl, že návštěva Bílého domu byla vždy poctou, dokud se neukázal. Trump v odvetě označil za svého oblíbence spíše Michaela Jordana než Jamese.

Postoj basketbalisty Los Angeles vůči kritice sdílejí i jeho kolegové.

„Nemyslím si, že se někdo v NBA stará, jestli prezident Trump sleduje basketbal,“ nechal se slyšet J. J. Redick z New Orleans Pelicans.

„Jak u Trumpa bylo doposud zvykem, nehledě na to, o čem se vyjadřuje, vždy je jeho záměrem rozdělovat, pobuřovat a povzbuzovat svou základnu.“

„Tak jsme ztratili jednoho chlapa, no a co,“ přidal se ve stejném duchu trenér Los Angeles Clippers Doc Rivers. „Je mi to úplně fuk, vždyť víme, že spravedlnost je na naší straně.“

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.