Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Judista Ježek se nevzdává. Na MS bude bojovat i s poraněným tříslem

Sport

  10:48
RIO DE JANEIRO - Už přes měsíc sužují judistu Jaromíra Ježka potíže s natrženým tříslem, brzy možná půjde na operační sál i s tříselnou kýlou. Vidina účasti na mistrovství světa však Ježka přiměla k tomu, aby zariskoval a i s velkým tréninkovým mankem na prestižní akci do Ria de Janeiro vyrazil. Přestože sám netuší, co od sebe může čekat, ze svého pátého šampionátu nechce odjíždět se špatným vysvědčením.

Čeští judisté Alexandr Jurečka (vlevo) a Jaromír Ježek foto: ČTK

Zdravotní trable z posledních týdnů mu ale před jeho čtvrtečním startem ve váze do 81 kilogramů na náladě nepřidávají. "Ja fakt, že takhle dobitej jsem už dlouho nebyl. Kdyby nešlo o mistrovství světa, tak bych ve svém stavu před nějakou menší akcí určitě nezávodil. Na druhou stranu se třísla zlepšila do té míry, že na žíněnku můžu jít a prát se za daných okolností naplno," řekl Ježek v dějišti šampionátu. "Jde o vrchol sezony, chci se kousnout. Na doléčení bude dost času po mistrovství. Radši obětuju zbytek sezony než akci, na kterou jsem se dlouho chystal," prohlásil šestadvacetiletý reprezentant.

Český judista Jaromír Ježek vypadl na olympijském turnaji v osmifinále kategorie do 73 kilogramů. Vyřadil ho lídr světového žebříčku Wang Ki-čchon z Jižní Koreje

Závodník Sokola Vršovice si zranění třísel přivodil na konci července při tréninkovém kempu v Moskvě, vzápětí se ještě nabalily potíže s tříselnou kýlou. "Kdyby byl šampionát před měsícem, mohl bych na něj zapomenout. Teď jsem se dal trochu do kupy a jsem použitelný," uvedl Ježek. I tak je velkou otázkou, s jakou formou se Ježek ve čtvrtek vytasí. "Třeba budu mít tu falešnou a půjde všechno samo," smál se účastník posledních dvou olympiád, který před dvěma lety získal bronz na mistrovství Evropy v nižší váze do 73 kg.

Ježek měl od července jen tři tréninky

Ježek už ale vážněji na prstech jedné ruky počítal ostré judistické tréninky, které od červencového zranění absolvoval. "No, byly asi tři, takže žádná sláva. Tříslo mě do klasické judistické přípravy nepustilo. Ale zase jsem makal v posilovně, sílu bych ztratit neměl. Otázka je, co technika," přemítal Ježek, jehož nejlepším letošním výsledkem je třetí místo z březnové Grand Prix v Samsunu. V úterý se Ježek v Riu oblékl do kimona a s reprezentačními parťáky necelou hodinu pobyl na tatami. Mírné omezení prý stále cítí především při používání nožních technik, které jsou jeho oblíbenými.

Český judista Jaromír Ježek (vpravo) vstoupil do olympijského turnaje jasnou výhrou nad Aleni Smithem ze Samoy

"Při určitých chvatech mám omezený pohyb. Musím vymyslet něco, co k omezenému pohybu přidat. A nemůžu se stresovat tím, že si v prvním kole tříslo utrhnu úplně. Uvidíme, co bude na žíněnce vůbec reálné," prohlásil Ježek. Zhoršený zdravotní stav nehodlá použít jako výmluvu při případném neúspěchu. I když ví, že může schytat kritiku za to, že na prestižní akci odjel ne zcela doléčený. "Upřímně říkám, že se do toho pustím úplně naplno, na nic se ohlížet nebudu. Mám před sebou jen čtvrtek a pokud možno úspěšný závod a dobrý výkon. Nerad bych byl v očích veřejnosti za nějakého vodonoše a výletníka. Jsem dost soudný na to, abych věděl, v jakém stavu můžu startovat," podotkl Ježek.

Za výhodu považuje, že mu lehce nahrál los. V prvním kole narazí na bahamského reprezentanta Willarda McKenzieho a sám si uvědomuje, že kdyby outsidera nezdolal, šlo by o fiasko. "Můžu být rád, že nejdu na nějakého nasazeného borce. Upřímně: na rozeprání jsem si nemohl přát lepšího soupeře. Ale toho kluka neznám ani z fotky, absolutně nic o něm nevím," líčil Ježek. "Každopádně přejít přes něj musím, i kdybych se měl z žíněnky odbelhat. Beru to jako povinnost a věc osobní cti. Aniž bych chtěl někoho shazovat, tak české judo musí být výš než bahamské," dodal Ježek.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!