Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Judista Ježek skončil v osmifinále, vyřadil ho favorit

Sport

  12:03aktualizováno  18:46
LONDÝN - Český judista Jaromír Ježek skončil na olympijských hrách v Londýně na děleném devátém místě ve váhové kategorii do 73 kilogramů. Na turnaji jednou zvítězil a v osmifinále mu vystavil stopku Korejec a lídr světového žebříčku Wang Ki-čchon. Váhu senzačně ovládl Rus Mansur Isajev, který se v pravou chvíli dočkal svého prvního zlata na vrcholné soutěži. V ženské kategorii do 57 kilogramů triumfovala Japonka Kaori Macumotová.

Český judista Jaromír Ježek vypadl na olympijském turnaji v osmifinále kategorie do 73 kilogramů. Vyřadil ho lídr světového žebříčku Wang Ki-čchon z Jižní Koreje foto: ČTK

Ježek, který měl v prvním kole volný los, na londýnském tatami nejprve po pouhých 41 vteřinách zvítězil na ipon nad Alenim Smithem ze Samoy, ale v osmifinále jej překonal obhájce pekingského stříbra Wang. Ježek dovedl zápas až do tříminutového prodloužení, v něm však Korejec rozhodl chvatem soe nage. "Teď jsem naštvaný. Korejec byl hratelný soupeř. Chtěl jsem překvapit, ale bohužel se tak nestalo," řekl Ježek po vyřazení.

"Svůj cíl jsem splnil, prošel jsem do třetího kola, ale ambice byly samozřejmě vyšší," dodal. O deváté místo se podělil s dalšími sedmi judisty. Ježkův přemožitel Wang skončil svoji cestu v semifinále, kde jej překonal pozdější ruský šampion Isajev, který Wanga porazil poprvé po předchozích šesti prohrách. Pětadvacetiletý Isajev ve finále zdolal i Japonce Rikiho Nakaju, dalšího asijského favorita a úřadujícího světového šampiona.

Češi bojují o medaile. Podívejte se

Beachvolejbalistky Kristýna Kolocová a Petra Sluková

Isajev finále rozhodl minutu a půl před koncem, kdy za svůj chvat získal juko a jediná bodovaná technika v celém utkání jej pasovala na olympijský trůn. Isajev pro Rusko v Londýně získal už druhý judistický titul; navázal na Arsena Galstjana z nejlehčí "šedesátky".

Poražený finalista Nakaja pro judistickou velmoc Japonsko získal první olympijskou medaili ve váze do 73 kilogramů od her v Atlantě v roce 1996. Největší favorit Wang nakonec skončil bez medaile, protože v souboji o třetí místo podlehl Francouzi Ugo Legrandovi. Ve druhém utkání o bronz uspěl Mongol Nyam Sainjargal nad Nizozemcem Dexem Elmontem.

Ženskou vahou do 57 kilogramů suverénně prošla Macumotová, i když ve finále s Rumunkou Corinou Caprioriuovou klíčový bod získala až na začátku tříminutového prodloužení. Pro Japonsko to je první zlato z londýnského tatami. Bronz získaly Američanka Marty Malloyová a Automne Paviaová z Francie.

Výsledky juda na OH

Muži
Do 73 kg:
1. Isajev (Rus.), 2. Nakaja (Jap.), 3. Sainjargal (Mong.) a Legrand (Fr.), 5 Elmont (Niz.) a Wang Ki-čchon (Korea) , 7. Bokijev (Tádž.) a Delpopolo (USA),....9. JEŽEK.

Ženy
Do 57 kg:
1. Macumotová (Jap.), 2. Caprioriuová (Rum.), 3. Malloyová (USA) a Paviaová (Fr.), 5. Quintavalleová (It.) a Karakasová (Maď.), 7. Filzmoserová (Rak.) a Zabludinová (Rus.).

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...