Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Judista Krpálek na ME pojede, zraněné rameno už jej netrápí

Sport

  13:29
PRAHA - Hrozilo, že Lukáš Krpálek, klenot českého juda, bude muset vynechat mistrovství Evropy, na kterém by měl obhajovat loňské zlato v kategorii do 100 kilogramů. Měsíc a půl pořádně netrénoval kvůli ramenním svalům, které si poranil začátkem března, ve čtvrtek večer se ale rozhodl. "Pojedu."

Český judista Lukáš Krpálek. foto: Reuters

Na šampionát, který se uskuteční příští týden od čtvrtka do neděle ve francouzském Montpellier, poletí 23letý judista ve čtvrtek, o den později než ostatní reprezentanti, jeho kategorie je na programu v sobotu.

Judista Lukáš Krpálek porazil v druhém kole olympijského turnaje bývalého mistra světa Takamasu Anaie z Japonska a postoupil do čtvrtfinále

O tom, že vyrazí za obhajobou zlata, se rozhodl po čtvrtečním večerním tréninku v Praze na Folimance.

"Vidím to na 90 procent. Kimono jsem sice oblékl až v pondělí, ale do té doby jsem se neflákal - chodil jsem do posilovny a lehce trénoval. Vršek jsem sice cvičit nemohl, ale teď už makám naplno. Rameno se lepší a byť jsou ještě pohyby, při kterých mě trochu píchne, do týdne by se to mělo dát do kupy," doufá judista, který se poranil v úvodu března při pražském turnaji série European Open, což byl dříve Světový pohár. "Takže třeba bývalé turnaje SP v Asii se od letoška jmenují Asian Open," upřesňuje majitel dvou bronzových medailí z mistrovství světa.

Co by se muselo stát, aby do Francie neodletěl? "To je těch zbylých deset procent. V úterý a ve středu absolvuju poslední tréninky a kdyby se to náhodou zhoršilo, nejel bych. Věřím ale, že se nic takového nestane, je to na dobré cestě."

Lukáš je nevyzpytatelný, soudí trenér

Podobně uvažuje i jeho trenér Petr Lacina, který je zároveň reprezentačním koučem. "Lukáš má vrozenou úžasnou kondici, takže i po šestitýdenní pauze nejde s výkonem fyziologicky dolů. Jen mu jde o něco hůř technika chvatů, takže se víc nadře a nevítězí tolik na ipon. Ale je nevyzpytatelný - loni v prosinci vyhrál silně obsazený Grand Slam v Tokiu, který je spolu s Paříží nejprestižnějším turnajem v roce, a předtím měl po dvou měsících volna jen krátkou přípravu," přibližuje Lacina, v čem spočívají schopnosti českého fenoména.

Šestitýddenní výpadek Krpálkovu pozici příliš neoslabil - na světovém žebříčku mu náleží pozice číslo tři. Před ním jsou jen Mammadov z Ázerbájdžánu a Francouz Maret. "Nasazenou trojkou tedy bude i teď, bude mít příznivý los," očekává trenér.

Krpálek získal na MS bronz.

Účast na evropském šampionátu se ale může po tak omezené přípravě jevit jako riskantní záležitost. "Samozřejmě že to trochu risk je. Kdyby se to ale zhoršilo i během mistrovství, zabalím to," má jasno Krpálek.

V současné době totiž vidí jiné priority.

"V úvodu června začíná turnajem v Madridu olympijská kvalifikace, do které se započítává šest nejlepších výsledků v roce, a ta je důležitější než tenhle šampionát. Ještě předtím mám letět na tři týdny do Koreje, jsou tam vůbec nejlepší podmínky na tréninky. Vždycky, když v Koreji jsem, tak říkám, že se tam už nikdy nevrátím, protože ten záhul je fakt obrovský, ale tady doma se zase začnu těšit. Korejci mají sílu Rusů a techniku Japonců, praní s nimi a sbírání kondice po horách je někdy až surové, ale mně právě tvrdá příprava vyhovuje," pokyvuje hlavou Krpálek.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!