130 let

Mistrovství Evropy v judu, 19. listopadu 2020 v Praze, váhová kategorie do 57 kg - ženy, utkání o bronz. Ivelina Ilievová z Bulharska (vlevo) a Sarah Leone Cysiqueová z Francie. | foto: ČTK

Aktualizováno

Judistická hvězda Agbegnenouová uspěla i v Praze a je popáté mistryní Evropy

Sport
  •   18:09aktualizováno  18:17
Praha - Čtyřnásobná mistryně světa v judu Clarisse Agbegnenouová získala pátý evropský titul. Hvězdná Francouzka dnes v Praze za pouhých 23 sekund vyhrála finále kategorie do 63 kilogramů proti Rakušance Magdaleně Krssakovové. Kontinentální šampionát vyhrála potřetí za sebou, k tomu má tituly z let 2013 a 2014.

Aktuální královna třiašedesátky v O2 Areně dominovala. Ze čtyř zápasů zvítězila třikrát před časovým limitem. Jen Nizozemka Juul Franssenová osmadvacetileté judistce tmavé pleti odolávala až do prodloužení, ale v něm po minutě skončila kvůli třetímu trestu.

Francouzské judistky dnes ovládly i sedmdesátku. Evropský titul obhájila Margaux Pinotová, která finále proti Nizozemce Sanne van Dijkeové ukončila hodem po 52 sekundách. Třetí skončila světová jednička a úřadující mistryně světa Marie Eve Gahieová.

Obdobně se dařilo reprezentantům Gruzie v jednaosmdesátce. Finále dvěma bodovanými technikami za 45 sekund ukončil dvacetiletý Tato Grigalašvili, který porazil Bulhara Ivajla Ivanova a navázal na nedávné zlato z ME do 23 let. Bronz obhájil další Gruzínec Luka Maisuradze.

Mistrovství Evropy v judu, 19. listopadu 2020 v Praze, váhová kategorie do 57...
Mistrovství Evropy v judu, 20. listopadu 2020 v Praze, váhová kategorie do 81...

Brzký konec české naděje

Na nedávném juniorském mistrovství Evropy vybojovala zlato. Cítila se sebevědomá a před turnajem v Praze si vysnila: Na dospělém evropském šampionátu bych chtěla medaili. Cesta dvacetileté judistky Renaty Zachové však v O2 areně skončila už v prvním kole. Prohrála s Dánkou Laerke Olsenovou.

Třiadvacítkový evropský šampion z Poreče se prosadil i ve váze do 73 kg, titul získal jednadvacetiletý Victor Sterpu z Moldavska. Na evropském trůnu vystřídal Tommyho Maciase. Na tohoto švédského judistu, jenž dopoledne vyřadil českého reprezentanta Jakuba Ječmínka, zbyla bronzová medaile.

Finálový program se podobně jako ve čtvrtek konal bez české účasti. V dopoledních vyřazovacích bojích z pětice českých reprezentantů vyhrál alespoň jeden zápas jen devatenáctiletý Daniel Pochop. Zatím neúspěšnou bilanci domácích judistů se v sobotu pokusí zvrátit poslední čtyři Češi v čele s olympijským šampionem Lukášem Krpálkem.

Mistrovství Evropy v judu v Praze:

Muži:

Do 73 kg: 1. Sterpu (Mold.), 2. Šavdatuašvili (Gruz.), 3. Orujov (Ázer.) a Macias (Švéd.), ...Pochop vypadl ve 3. kole, Ječmínek (oba ČR) vypadl ve 2. kole.

Do 81 kg: 1. Grigalašvili (Gruz.), 2. Ivanov (Bulh.), 3. Maisuradze (Gruz.) a Casse (Belg.), ...Kopecký a Musil (oba ČR) oba vypadli v 1. kole.

Ženy:

Do 63 kg: 1. Agbegnenouová (Fr.), 2. Krssakovová (Rak.), 3. Trajdosová (Něm.) a Franssenová (Niz.), ...Zachová (ČR) vypadla v 1. kole.

Do 70 kg: 1. Pinotová (Fr.), 2. Van Dijkeová (Niz.), 3. Tajmazovová (Rus.) a Gahieová (Fr.).

Autor: ČTK