Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Juventus vypadl, Nedvěda vyloučili

Sport

  22:42
TURÍN - Pavel Nedvěd se ani v letošním ročníku Ligy mistrů nedočká vytouženého zisku trofeje. Juventus dnes dokázal uhrát s londýnským Arsenalem pouze bezbrankovou remízu, navíc byl český reprezentant vyloučen.

Pavel Nedvěd foto: AFP

Barcelona porazila na svém hřišti Benfiku Lisabon 2:0 a v semifinále se střetne s AC Milán, Arsenal po bezbrankové remíze na půdě Juventusu narazí na španělský Villarreal. Český reprezentant ve službách Juventusu Pavel Nedvěd byl po druhé žluté kartě vyloučen a na šanci zahrát si finále Ligy mistrů musí dál čekat.

Barceloně nebyla Benfica důstojným soupeřem. Domácí si mohli dokonce dovolit už v páté minutě zahodit penaltu, kterou slovenský sudí Michel nařídil za ruku Petita. Brazilský fotbalový kouzelník Ronaldinho ji sice díky skvělému zásahu gólmana Moretta neproměnil, ale o čtvrt hodiny později už svého soka překonal a poslal katalánský klub do vedení.

Portugalský celek se do poločasu většinou bránil na své polovině hřiště. Právě Ronaldinho byl pro obranu lisabonského klubu největším nebezpečím i v další části hry. Už o poločase si sice stačil s Luisaem vyměnit dres, ale ani po pauze své soupeře nijak nešetřil a byl tahounem většiny akcí.

V 63. minutě ale byla Benfica blízko postupovému gólu. Miccoli našel přesným pasem v šestnáctce Simaa, který v obrovské šanci poslal svůj přízemní pokus mimo tyče. Barcelona se v dramatickém závěru musela chvílemi o postup obávat, ale jedinou šancí hostů byla střela Karagunise z 85. minuty, kterou Valdés zneškodnil. V předposlední minutě po rychlém brejku do otevřené obrany přidal Eto'o druhý gól a bylo rozhodnuto.

Arsenal prošel v klidném tempu
Arsenal také nikoho nenechal na pochybách, kdo z dvojice s Juventusem je
momentálně v lepší formě. "Stará dáma" se sice snažila stáhnout dvoubrankový náskok soupeře, jenže její upracovaný fotbal na rozjetý tým z Highbury nestačil.

Domácím k obratu nepomohl ani Pavel Nedvěd, který si tak na možnost zahrát si finále Ligy mistrů zase musí počkat nejméně další rok. Hosté nepřijeli s nijak defenzivní taktikou a už před poločasem měli Henry a Eboué slibné možnosti, které vychytal skvělý Buffon. Italský gólman prokázal výtečnou formu i krátce po pauze, kdy na něho postupoval osamocený Henry, hrající dnes 100. zápas v soutěži, a na rukavicích Buffona skončil také tvrdý pokus Fabregase v 64. minutě.

Nejblíže ke vstřelení branky Juventusu byl český reprezentant, který krátce po inkasované žluté kartě v 70. minutě napálil tvrdý halfvolej, ale také Lehmann byl včas na správném místě. V druhém poločase byl právě Nedvěd hlavním tahounem většiny akcí turínského celku, ale pak v rozmezí sedmi minut uviděl dvě žluté karty a musel předčasně pod sprchy.

V početním oslabení už jeho spoluhráči neměli na zvrat čtvrtfinálového souboje
dostatek síly. Arsenal tak prodloužil svoji sérii s čistým kontem v soutěži už na osm utkání a poprvé si zahraje v semifinále Ligy mistrů.

Výsledky - čtvrtfinále:
FC Barcelona - Benfica Lisabon 2:0 (1:0)
Branky: 19. Ronaldinho, 89. Eto'o. Rozhodčí: Michel (SR). Diváci: 95.000. První zápas 0:0, postupuje Barcelona.

Juventus Turín - Arsenal FC 0:0
Rozhodčí: Fandel (Něm.). Diváci: 50.000. První zápas 0:2, postupuje Arsenal. 

Semifinále:
AC Milán - Barcelona, Villarreal - Arsenal.

Autoři: ,