Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

K Armstrongovi mám ještě hodně daleko

Sport

  13:33
PRAHA - První velké vítězství mezi profíky, ale o to hřejivější. "Je to můj největší výsledek,“ pokyvuje hlavou cyklista Roman Kreuziger (22), jenž v neděli dovezl do cíle žlutý trikot pro vítěze etapového závodu Kolem Švýcarska. "Je to generálka na Tour de France, proto jej někdo považuje za čtvrtý nejcennější podnik na světě,“ krčí rameny hubený mladík, člen italské stáje Liquigas, který svým výsledkem odjistil sportovní nálož prvního kalibru.

Spokojený Kreuziger (uprostřed). foto: ČTK

* V úvodu května jste skončil druhý v etapách Kolem Romandie, ale řekl jste, že mezi profíky se oslavuje jen první místo. Už jste oslavu stihl?

Nebyl čas, Tour de France začíná už za deset dní. V týmu jsme si jen přiťukli, kluci mě postříkali šampaňským a doma u Plzně mi mamka upekla dort v barvách závodu Kolem Švýcarska.

* Říká se, že po vítězství je únava menší. Platí to i ve vašem případě?

Je to tak, všechno přebolí rychleji. Povedlo se mi vyhrát etapu, sobotní horskou časovku, a že přišlo i celkové prvenství, s tím jsem nepočítal ani já, ani tým.

* Dostal jste spoustu blahopřejných esemesek. Která potěšila nejvíc?

Všechny mě potěšily stejně. Ale dostal jsem blahopřání od pana prezidenta, což mě překvapilo. Vím, že je sportovním příznivcem, ale že by se zajímal také o cyklistiku, to mě tedy nenapadlo. O to větší radost mi jeho telegram udělal.

* Kam umístíte žlutý dres, po kterém touží spousta světových cyklistů? Odvezete jej do Itálie, kde kvůli příznivým tréninkovým podmínkám trávíte většinu roku?

To je pravda, loni jsem byl doma asi čtyřicet dní, ale pokoj s trofejemi mám právě u rodičů na Plzeňsku. Teď tam přibude i tenhle dres.

* Prozraďte – jaký měl váš triumf ohlas ve stáji Liquigas?

Docela velký. Teď určitě budu mít lepší pozici, budou se o mě starat jako o lídra. Už nebudu muset tahat nebo vozit bidony. V týmu vědí, že když si dám za cíl vyhrát nějaký závod, tak se na to dokážu připravit.

* Cítíte se coby vítěz generálky na Tour jako hvězda?

To je přehnané, nelze se přece stát hvězdou ze dne na den. Ale dejme tomu, že mám za sebou takový důležitý krok, který by mohl, doufám, nastartovat moji kariéru. Vyhrát jeden takový závod každý rok, byl bych spokojený.

* Jeden z vašich předchůdců Lubor Tesař ve vás vidí nového Lance Armstronga. Co vy na to?

Tak to je velmi přehnané, na taková srovnávání je ještě moře času. Líbilo by se mi to, ale k Armstrongovi mám ještě hodně daleko.

* V patnácti vás otec, bývalý úspěšný reprezentant, poslal jezdit do Švýcarska. Jak moc vám to pomohlo na cestě vzhůru?

Někdo se o sebe začne starat po přechodu k profesionálům, já začal už v kadetech. Ve Švýcarsku navíc byla jiná konkurence než u nás.

* Ve čtvrtek se jede mistrovství republiky v časovce, v neděli v hromadném závodě. Pojedete?

„To nepůjde, ve čtvrtek se vracím do Itálie za přípravou na Tour. Věřím, že kvůli tomu nebudu mít potíže se startem na olympiádě, ale síly budu potřebovat ve Francii.

Byt 3+kk, 49 m2
Byt 3+kk, 49 m2

Tylova, Plzeň - Jižní Předměstí
12 500 Kč/měsíc