130 let

Bývalý americký cyklista Lance Armstrong | foto: ČTK

K žalobě na Armstronga se oficiálně připojila i americká vláda

Tour de France
  •   17:31
NEW YORK - Také americká vláda už žaluje bývalého cyklistu Lance Armstronga, který byl potrestán doživotním zákazem činnosti za doping a přišel o všech sedm titulů z Tour de France. Podle ministerstva spravedlnosti jednačtyřicetiletý Američan zneužíval miliony dolarů od dlouholetého sponzora svého týmu americké pošty.

Vláda se přidala k žalobě Floyda Landise, který svého někdejšího kolegu z týmu obvinil už v roce 2010. Svůj úmysl ministerstvo spravedlnosti oznámilo už v únoru a v úterý podniklo formální kroky. Armstronga obvinilo z porušení smlouvy, nedovoleného obohacování a zpronevěry a požaduje jako odškodné trojnásobek investované částky. Mezi obžalovanými je také šéf tehdejšího týmu US Postal Johan Bruyneel. Cyklistův zástupce označil žalobu za oportunistickou a pokryteckou.

"Americká pošta měla ze sponzorství týmu velký profit. Rozhodně není obětí tohoto případu," uvedl právník Elliot Peters. "Armstrongovo srdce bilo pro tento tým a on té značce umožnil vydělávat," prohlásil. Armstrongův tým dostal v letech 1998 až 2004 od americké pošty celkem 40 milionů dolarů (asi 800 milionů korun). Cyklistův plat bez bonusů v té době činil takřka 18 milionů dolarů (asi 360 milionů korun).

"Spojené státy byly poškozeny tím, že investovaly do něčeho, co se ukázalo jako podvod. Obžalovaní se nedovoleně obohatili, brali benefity, na které neměli mít nárok," stojí v obžalobě. Krok vlády přivítal také Landisův právník Paul Scott. Armstrong se po dlouholetém popírání dopingu letos v lednu k užívání zakázaných metod přiznal v rozhovoru s Oprah Winfreyovou.

Autor: ČTK