130 let
Jiří Prskavec.

Jiří Prskavec. | foto: ČTK

Kajakář Prskavec se stal poprvé v kariéře mistrem světa, Hošková stříbrná

Sport
  •   16:06aktualizováno  17:00
LONDÝN - Kajakář Jiří Prskavec se stal v Londýně poprvé v kariéře světovým šampionem ve vodním slalomu. Dvaadvacetiletý vicemistr světa z Prahy 2013 navázal na sobotní zlato Kateřiny Kudějové a Češi tak v Lee Valley ovládli obě kategorie K1. Třetí českou individuální medaili vybojovala kanoistka Kateřina Hošková, jež dojela v této neolympijské kategorii druhá.

Dvojnásobný mistr Evropy Prskavec předvedl ve finále agresivní jízdu na hranici rizika, ale dokázal sjet londýnský kanál bez jediného šťouchu. Porazil díky tomu o 44 setin Poláka Mateusze Polaczyka, jenž s dvousekundovou penalizací skončil druhý. Třetí místo obsadil s odstupem tří sekund za Prskavcem Američan Michal Smolen.

Druhý Čech ve finále Ondřej Tunka skončil s padesátisekundovou penalizací devátý. Bez ní by nejrychlejšímu muži semifinále stačil čas na sedmou pozici. Do finále se neprobojoval stříbrný olympijský medailista na tomto kanálu a mistr světa z Prahy Vavřinec Hradilek, jenž v semifinále obsadil především kvůli třem šťouchům 16. pozici.

Hošková nestačila pouze na Australanku Foxovou

Třicetiletá Hošková nestačila ve finále kanoistek pouze na suverénní Australanku Jessicu Foxovou, jež obhájila titul z předešlých dvou šampionátů. Mistryně světa z roku 2011 a čtvrtá žena z loňského MS Hošková ve finále měla jeden dotyk branky, ale k titulu by jí nestačila ani čistá jízda. Na bezchybnou Foxovou ztratila téměř pět sekund. Třetí skončila Španělka Nuria Vilarrublaová, jež za teprve jednadvacetiletou Australankou zaostala už o osm sekund. Druhá česká kanoistka Tereza Fišerová obsadila 15. místo v semifinále.

Mužskou kategorii C1 vyhrál při české neúčasti ve finále Brit David Florence a stal se potřetí mistrem světa. K zisku medaile byla potřeba čistá jízda. Florence, mistr světa z Prahy 2013 mezi singlkanoisty i deblíři, porazil o pouhé čtyři setiny sekundy Benjamina Savšeka. Slovinec byl druhý i loni v Marylandu. Bronz nečekaně získal další domácí kanoista Ryan Westley. Bez medaile zůstalo trio favorizovaných Slováků, nejlepší byl pátý Alexander Slafkovský.

Českým kanoistům nevyšla semifinálová jízda a do medailových bojů nepostoupili. Nejlepší z tria Michal Jáně byl patnáctý a získal tak účastnické místo na OH v Riu de Janeiro, což se české výpravě v Londýně povedlo ve všech kategoriích. Tomáš Rak byl šestadvacátý a pátý muž z OH na tomto kanálu Stanislav Ježek po padesátisekundové penalizaci obsadil poslední třicáté místo.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Londýně:

Muži:

K1: 1. Prskavec 88,99 (0), 2. Polaczyk (Pol.) -0,44 (2), 3. Smolen (USA) -3,02 (0), ...9. Tunka -56,70 (50), v semifinále 16. Hradilek.

C1: 1. Florence (Brit.) 94,32 (0), 2. Savšek (Slovin.) -0,04 (0), 3. Westley (Brit.) -2,01 (0), ...v semifinále 15. M. Jáně, 26. Rak, 30. Ježek.

Ženy:

C1: 1. Foxová (Austr.) 113,51 (0), 2. Hošková (ČR) -4,91 (2), 3. Vilarrublaová (Šp.) -8,04 (4), ...v semifinále 15. Fišerová.

17:00 hlídky.

Autor: ČTK