Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hilgertová ničí mladší soupeřky: Proč nejezdit dál, když se mi daří?

Sport

  17:59
PRAHA - Štěpánka Hilgertová je prostě dobrá. Ta věta zněla nejčastěji na břehu kanálu v Troji, kde se dnes rozhodlo o nominaci do reprezentačního týmu vodních slalomářů. Dvojnásobná olympijská vítězka a čtvrtá žena z loňských her v Londýně zvládla nominační boj s grácií. Zatímco její soupeřky se rvaly zuby nehty, pětačtyřicetiletá kajakářka plula ladně kanálem, využívala síly vln a válců, s vodou se vůbec neprala.

Kajakářka Štěpánka Hilgertová postoupila do finále olympijského závodu ve vodním slalomu foto: ČTK

Vyhrála tři závody ze čtyř a do reprezentace se vlastními silami probojovala počtyřiadvacáté za sebou. Soupeřkám by často mohla být matkou, součet věku jejích nejbližších pronásledovatelek v české nominaci je jen o dva roky vyšší, než před kolika lety se narodila ona. Když se poprvé dostala do českého týmu, třetí ženě nominace Evě Ornstové byly čtyři měsíce a druhá Kateřina Kudějová měla necelý rok do narození.

K TÉMATU

"Nemyslím si, že by moje soupeřky byly špatné. Jezdí dobře. A já proto musím říct, že jsem dost příjemně překvapená. Kdybyste mi řekli, že tři závody ze čtyř vyhraju, tak tomu nevěřím. Jsem překvapená, jak to proběhlo. Čekala jsem to spíš s odřenými zády, tohle mi udělalo docela dobře," prohlásila. Jistotu startu na ME a na úvodních třech závodech Světového poháru měla už v sobotu, ale protože je nominace na zářijové MS v Troji poměrně složitá, dnešní jízdu raději nepodcenila.

Pokud by totiž nebyla v úvodu sezony ve finále SP a ME, musela by jet dodatečný nominační závod a tam byl dnešní výsledek mohl hrát roli. "Věřím, že to finále ujedu, ale říkala jsem si, že by nebylo špatné místo v týmu dneska pojistit, takže jsem si to zas tolik neužila," řekla Hilgertová. "Nejela jsem to tak uvolněně, jak jsem si myslela, takže jsem za vítězství ráda," uvedla. "Dnešní jízda ve finále nebyla špatná, ale myslím, že laťka ve světě bude výš. Nevím, jestli by stačila na medaili, spíš budu muset ještě zabrat."

Ani letošní MS v Praze nemusí znamenat tečku za její kariérou

Když byla dvojnásobnou olympijskou vítězkou, dvojnásobnou mistryní světa i Evropy, neměla privilegium jako Vavřinec Hradilek a Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem, kteří měli nominaci jistou díky výsledkům v minulé sezoně. "Jasný, že mě to mrzí, ale už nemá smysl ohlížet zpátky, i když tehdy jsou to brala jako křivdu. Výsledkově jsem na to několik let měla jednoznačně," prohlásila. Kouč reprezentace Jiří Pultera změnil názor na nominaci až poté, co se přestaly sčítat semifinálové a finálové jízdy a špička se vyrovnala.

"Kluci jsou za to vděční, já jsem jim malinko záviděla, když říkali, jak se na sezonu těší a já si to musela tvrdě vybojovat," uvedla Hilgertová. V posledních letech několikrát váhala, jestli neukončí kariéru. Nejezdilo se jí dobře, neměla patřičnou výkonnost. Loni ale po OH měla o budoucnosti jasno. "Loňský podzim byl příznivější. Ale může se stát, že si nevyjedu v budoucnu jarní nominaci," naznačila, že ani letošní MS v Praze nemusí znamenat tečku za její kariérou.

"Jestli budu mít ten pocit dobré formy i nadále, tak proč nejezdit dál?" pronesla. Důvod k dalšímu prodloužení kariéry, kterou chtěla kdysi ukončit už v roce 2000 po druhém olympijském zlatu ze Sydney, by jí dal titul mistryně Evropy či medaili na MS. Pak by měla nominaci do další sezony poprvé v kariéře jistou. "To bych si dala říct, to by bylo fajn," usmála se. "Ale nejdřív se na to MS musím dostat," upozornila na složitost nominace.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč