Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nestárnoucí Hilgertová: Přibývající věk ani nevnímám

Sport

  15:00
PRAHA - Už čtyři roky marně vyhlíží další velkou medaili. Dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová před třemi dny sice oslavila 44. narozeniny, nicméně svět divokých válců a peřejí opustit nehodlá. Naopak, doufá, že se protáhne nominačními závody na svoji šestou olympiádu.

Čecká kajakářka Štěpánka Hilgertová foto: ČTK

LN: Čím to je, že vás od evropského šampionátu 2008 stupně vítězů na velkých akcích míjejí?
Konkurence pořád roste, ale svoji roli hrála určitě i změna pravidel. Už se nesčítají dvě jízdy, ale počítá se jen jedna. Takže se víceméně jezdí systémem hop, nebo trop. A já měla trochu problém tohle pojetí zvládnout. Možná jsem nedokázala přijmout za své ono extrémní pojetí rizika. A co si budeme namlouvat, věk asi také jistou roli sehrává.

ČTĚTE TAKÉ

LN: Na kolik let se cítíte?
No, pamatuju toho celkem dost, ale snad i proto, že se neustále pohybuju i mezi lidmi o generaci mladšími, tak přibývající věk nevnímám. Zatím mně skutečně žádné limity v životě nevystavuje.

LN: 44. narozeniny jste oslavila ve čtvrtém měsíci v roce. Mimochodem, na vašem prvním mistrovství světa v roce 1989 jste skončila čtvrtá. Že by ony čtyřky něco předznamenávaly?
Svého času jsem čtyřku oblíbenou měla, nicméně při závodech mi štěstí přinesly trojky. V Atlantě jsem vyhrála olympiádu s trojkou a v Sydney s třiatřicítkou.

LN: Kdyby se vám sen o Londýnu vyplnil, dohnala byste v počtu olympijských účastí Kateřinu Neumannovou. Taky možná drobná motivace…
Tak to je přesně poslední, co mě zajímá. Já si na Londýn myslím proto, jelikož jsem si dokázala výkonnost pořád ještě udržet na poměrně vysoké úrovni, tamější trať se mi líbí a vůbec si myslím, že by to mohla být pěkná olympiáda. To jsou momenty, kvůli nimž do toho boje ještě jdu.

LN: Víte, že v době olympiády ponese v Londýně jedna stanice metra vaše jméno?
Cože? Není to nějaký kec? Popravdě se mi to moc nezdá, i když se nechci podceňovat. Jenže nejprve se musím do Londýna dostat.

Hilgertová byla v prvním dílu kvalifikace třetí

Kajakářka Štěpánka Hilgertová zahájila boj o účast na šesté olympiádě v řadě třetím místem v úvodním ze čtyř závodů domácí kvalifikace. Na Trnávce dnes ztratila po pokažené finálové jízdě se třemi dotyky branek více než osm sekund na vítězku Irenu Pavelkovou.

Mezi kanoisty trochu překvapivě vyhrál Tomáš Indruch, ale favorit Stanislav Ježek skončil hned za ním. Na deblkanoi dvojnásobné olympijské medailisty Jaroslava Volfa s Ondřejem Štěpánkem porazila dvojice Ondřej Karlovský, Jakub Jáně. Dramatický závod kajakářů vyhrál podle očekávání Vavřinec Hradilek.

Do konečného pořadí nominace se započítají tři nejlepší výsledky, další závod je na programu v neděli opět na Trnávce. Boj o olympiádu skončí příští víkend dvěma závody v Českých Budějovicích.

ČTK