Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kamenná tvář Ahonen se vrací na skokanské můstky

Sport

  9:19
PRAHA - Je zpátky. Janne Ahonen, finský fenomenální skokan na lyžích, po 639 dnech půstu znovu osvěžil můstky. V životě vyhrál všechno kromě zlaté olympijské medaile. Proto své ohlášky o konci kariéry smazal a vrátil se do nájezdové stopy.

Janne Ahonen po skoku, který z něj udělal nejúspěšnějšího skokana historie Turné čtyř můstků foto: CALLE TOERNSTROEM AFP

Když v březnu loňského roku Ahonen prohlásil, že už jen těžko hledá motivaci, a proto dává své kariéře sbohem, zavládlo pod můstky jakési vzduchoprázdno.

Ahonen tehdy doslova prohlásil: "A teď zmizím jako čurání ve sněhu..."

Skoky bez Ahonena? Jen těžko představitelné. Bez třicetiletého démona, který na světových šampionátech posbíral pět zlatých, vyhrál 36 závodů Světového poháru a dvakrát globus za celkové prvenství v této soutěži, pětkrát mu navíc patřilo Turné čtyř můstků.

Včera se ve finském Kuusamu skutečně vrátil. V úvodním závodu sezony nastoupil do kvalifikace premiérového měření sil letošního Světového poháru.

Inspiraci hledal v Liberci
"O návratu jsem začal uvažovat v únoru doma u televize, když jsem se díval na mistrovství světa v Liberci," vysvětloval zárodky změny rozhodnutí muž s přezdívkou "Kamenná tvář".

Získal ji hlavně proto, že před novináři zpravidla nehne jediným svalem ve tváři a velmi stručně a#hlavně otráveně odpovídá na otázky, které v životě už slyšel tisíckrát.

"Často jsem během zimy přemýšlel o tom, jakého umístění bych v Liberci dosáhl, a pak jsem si najednou řekl: Vrať se. Možná trochu i proto, že Finsko přijelo z Česka bez medaile."

A tak se vrátil.

S odhodláním světovou elitu hlavně ve Vancouveru na olympiádě náležitě poškádlit.

"Teď se cítím skvěle, jako bych žádnou pauzu ani neměl," pochvaloval si chlapík, který dvacetiměsíční přestávky ve skákání využil třeba i k častému rybolovu či pro Finy tolik oblíbeným návštěvám pivnic.

Mimochodem, i před památným, dosud nejdelším letem na lyžích v historii, si v Planici v noci pořádně nahnul. Tehdy 240 metrů neustál a odvezli ho rovnou do nemocnice.

Na Ahonena v dobrém vzpomíná třeba Jakub Janda. Před třemi roky se rozdělili o celkové prvenství v Turné čtyř můstků a nedlouho poté se pod mamutem v Planici Ahonen k Jandovi přitočil, objal ho a popřál mu k celkové výhře ve Světovém poháru.

"On, takový tvrďák, chlap, ke kterému jsem vždycky vzhlížel," nemohl tehdy Janda uvěřit.

"Teď cítím nažhavení a správné mrazení," říká Ahonen. "A neskrývám, že to zlato z Vancouveru skutečně chci. Poletím si pro něj."

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...