Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kanada hostí další závod F1

Sport

  15:50
MONTREAL - Lewis Hamilton z týmu McLaren vyhrál minulý závod formule 1 v Monaku i loňskou Velkou cenu Kanady, jež byla jeho prvním triumfem v seriálu mistrovství světa, a právě v neděli v Montrealu chce vedoucí muž průběžného pořadí na svá vítězství navázat.

Přípravy jsou v plném proudu. foto: AFP


Šampionát je letos zatím nebývale vyrovnaný, Hamiltona s 38 body dělí od čtvrtého Poláka Roberta Kubici z týmu BMW Sauber pouze šest bodů. Mezi nim jsou ještě oba jezdci stáje Ferrari Kimi Räikkönen z Finska (35) a Brazilec Felipe Massa (34).


"Loni v Kanadě to byl jeden z nejhezčích momentů v mém životě. Vyhrát kvalifikaci a potom i závod, to bylo neuvěřitelné," prohlásil v Montrealu Hamilton. "Bylo by skvělé se po roce vrátit a udělat to samé," dodal. Upozornil, že se od té doby i hodně přiučil. "Myslím, že jsem silnější a jezdecky jsem vyrostl," ujistil muž, který z dosavadních 23 startů v seriálu šest vyhrál a šestnáctkrát byl na stupních vítězů. Zatímco Hamilton chce stejně jako loni vyhrát, Kubica by nerad své loňské vystoupení zopakoval. Před rokem si totiž právě v Kanadě prožil nejtěžší havárii svého života. Letos se mu ale daří, dvakrát byl druhý, jednou třetí a pro BMW Sauber získal dokonce první pole position.

Charakteristika trati:

Délka okruhu: 4,361 km.
Délka závodu: 70 kol = 305,270 km.
Nejrychlejší kolo: Rubens Barrichello (Braz./Ferrari), 2004: 1:13,622 min.
= 213,246 km/h.
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Ralf Schumacher (Něm./Williams), 2004:
1:12,275 min. = 217,220 km/h.
Nejrychlejší závod: Michael Schumacher (Něm./Ferrari), 2004: 1:28:24,803 =
207,165 km/h.
Vítězové předchozích závodů: 2002 - Michael Schumacher, 2003 - Michael
Schumacher, 2004 - Michael Schumacher, 2005 - Kimi Räikkönen (Fin./McLaren), 2006 - Fernando Alonso (Šp./Renault), 2007 - Lewis Hamilton (Brit./McLaren).

"Montreal je jednou z mých nejoblíbenějších tratí," prohlásil Polák, který z hrůzostrašně vypadající loňské nehody vyvázl bez zranění. "Líbí se mi, protože je členitá, musí se tam často řadit, brzdit a přidávat plyn," popsal Kubica, jenž v posledním závodu v Monaku dojel druhý. Za favority závodu jsou opět považovány monoposty Ferrari, vedoucího týmu Poháru konstruktérů. "Zatím není vůbec nic v letošní sezoně rozhodnuto, nedá se ani tipovat, jak by to mohlo dopadnout," uvedl Räikkönen. "Po závodu v Monaku není vůbec žádný důvod k panice, o víkendu se všechno změní," připomněl Fin monacký nezdar. Sám vyhrál v Kanadě ještě s mclarenem
v roce 2005.


Pokud jede z vozů Ferrari vyhraje kvalifikaci, bude to pro tým dvoustá pole position v historii. V Kanadě se pojede počtyřicáté, z toho potřicáté v Montrealu. McLareny vyhrály dva z posledních tří závodů, ale vozy Ferrari sedm z posledních 13 tamních Velkých cen. A další favorit Massa se může stát prvním brazilským vítězem v Kanadě po Nelsonu Piquetovi, kterému se to podařilo v roce 1991.
Nedělní závod v Montrealu začne v 19:00 SELČ.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...