Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kanada jako ráj všech bikerů, Maroši a spol. natáčí dokument

Sport

  12:22
PRAHA - Nasadí přilbu, šlápnou do pedálů a překonávají terén, jemuž by se ostatní cyklisté obloukem vyhnuli. Horské kolo je jejich vášní, kterou chtějí v rámci dokumentárního filmu Signatures přiblížit ostatním. Koncem léta se čeští bikeři v čele s Michalem Marošim vydali pro nejlepší snímky do zaslíbeného ráje v Britské Kolumbii.

Český biker Michal Maroši. foto: redbull.com/cz/

"Kanada znamená nejvíc pro všechny bikery, jsou tu nekonečné možnosti. Celá komunita navíc funguje úplně jinak než v Evropě. Pro mě osobně to znamená, že jsem se vrátil do mekky mountainbikingu," vypráví Maroši ve videu pro redbull.com.

Rodák z Benátek nad Jizerou patří mezi nejznámější postavy světové bikerové scény. Závodění, vysoká hladina adrenalinu a překonávání nemožného zůstává jeho životním cílem, který ho bezezbytku naplňuje.

Pětatřicetiletý "Marosana", jak mu přátelé přezdívají, už má za sebou řadu úspěchů. Ten první zaznamenal už v roce 1998, kdy vyhrál šampionát v Dual Slalomu. Od té doby přidal několik dalších, během fourcrossového závodu v Jablonci nad Nisou dokonce předjel soupeře po kolmé zdi.

V Kanadě se setkává celá česká komunita

Teď chce zase spolu se svými parťáky odtajnit svoji zálibu také veřejnosti. Snímek Signatures hodlá přiblížit svět profesionálních sportovců a poukázat na to, že vše není pouze o sjezdu z kopce. V dokumentu se představí přední evropští jezdci, kteří se za nejlepšími snímky vydají do historického centra Prahy, Indonésie nebo rakouských Alp.

Kanadskou štaci už má Maroši a spol. úspěšně za sebou. "Jsou tu o deset let před námi. Můžeš tu jezdit týden v kuse a stejně neprojedeš všechno," říká. Parta nadšenců natáčela v Britské Kolumbii. Tedy místě, které je známé svými přírodními krásami. "Setkává se tu celá česká komunita. Náš celý štáb bydlel v jedné malé místnosti, byla tu ale skvělá atmosféra," pochvaluje si.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...