Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kanada vykročila za obhajobou olympijského zlata, první zápas vyhrála 5:1

Sport

  16:10
Pchjongčchang - Hokejisté Kanady skvěle zvládli vstup do olympijského turnaje v Pchjongčchangu, když v utkání skupiny A porazili Švýcarsko jasně 5:1. Obhájci zlata měli výborný nástup a v osmé minutě vedli už 2:0, před polovinou duelu byl již rozdíl čtyřbrankový. Po dvou gólech vstřelili v dresu vítězů útočníci René Bourque a Wojtek Wolski. Švýcaři se prosadili až v 48. minutě.

Hokejisté Kanady zvítězili v prvním zápase nad Švýcarskem foto: Reuters

Hokejisté otočili zápas s Koreou a na úvod turnaje ji porazili těsně 2:1

Kanaďané se radovali z prvního gólu už ve třetí minutě. Lee našel od modré čáry před brankou Bourquea, který tečoval puk za Genoniho. 

Z tlaku se dostali Švýcaři při Goloubefově trestu, ale v osmé minutě při Rüfenachtově pobytu na trestné lavici znovu inkasovali. Od modré čáry se trefil Noreau, jenž využil clony před Genonim.

Alex Formenton (24) a Radovan Pavlík (25) při srážce
Drake Batherson (19) po gólu

Ve druhé třetině Kanada bleskově dvěma góly potvrdila vítězství. 

Švýcarsko - Kanada 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 48. S. Moser (Rüfenacht, Ambühl) - 3. Bourque (Lee, Roy), 8. Noreau (Lee, Roy), 25. Bourque (Roy), 26. Wolski (Noreau), 55. Wolski (Kelly, Ebbett). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin - Otmachov (oba Rus.), Dahmén (Švéd.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Diváci: 2802.

Při trestu Švýcarska za špatné střídání po pěti minutách druhého dějství opět odvedl skvělou práci před brankovištěm Bourque, který zpracoval Royovu přihrávku a bekhendem skóroval. 

Za 52 vteřin se uvolnil po pravém křídle Wolski a přesnou střelou zápěstím vyhnal z branky Genoniho, jehož nahradil Hiller.

Kanadskému brankáři Scrivensovi pokazil čisté konto v 48. minutě při Royově vyloučení Moser, jenž se po závaru prosadil z dorážky.

Švýcaři v té chvíli hráli bez Hillera v pěti proti třem. K další power play pak sáhli necelých šest minut před koncem a Wolski druhým zásahem v utkání do prázdné branky dovršil výsledek.

Autor: