Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

"Kanár" na závěr. Williamsová otočila finále Turnaje mistryň

Sport

  18:28aktualizováno  20:03
ISTANBUL - Americká tenistka Serena Williamsová obhájila titul na Turnaji mistryň. Světová jednička ve finále v Istanbulu otočila duel s Li Na, Číňanku porazila 2:6, 6:3, 6:0 a vrchol sezony ovládla počtvrté v kariéře. Jako první tenistka v historii vydělala v sezoně přes deset milionů dolarů.

Serena Williamsová ovládla Turnaj mistryň. foto: Reuters

Williamsová navázala na Turnaji mistryň na triumfy z let 2001, 2009 a 2012 a vyrovnala se v počtu titulů krajance Chris Evertové. Vícekrát turnaj vyhrály už jen česká rodačka Martina Navrátilová (8) a Němka Steffi Grafová (5).

V 32 letech a jednom měsíci se Williamsová stala nejstarší vítězkou Turnaje mistryň a především korunovala životní sezonu, v které získala 11 titulů včetně dvou grandslamových. Jedenáct a více turnajů v jednom roce vyhrálo jen osm hráček, naposledy to dokázala před 16 lety Švýcarka Martina Hingisová (12).

Ještě jedna statistika ukazuje letošní dominanci Sereny Williamsové: vyhrála 78 zápasů, prohrála jen čtyři a s úspěšností 95,1 procenta je devátá v historii. Nejlepší bilanci 86 výher a jedné prohry měla legendární Navrátilová v roce 1983.

Finále s Li Na přitom Williamsová začala špatně. Působila unaveně, jen těžko se pohybovala, špatně podávala a za 23 minut první set ztratila 2:6. Postupem času se ale rozehrála a díky své silové a přesné hře soupeřku zničila. Číňanku, která v semifinále vyřadila Petru Kvitovou, srazil špatný servis a stále více chyb.

Čtyřhru vyhrály Šuaj Pcheng a Hsieh Su-wei po finálovém vítězství nad ruskou dvojicí Jelena Vesninová, Jekatěrina Makarovová 6:4 a 7:5. Čínsko-tchajwanský pár spolu získal druhý velký titul, když navázal na triumf z letošního Wimbledonu.

Turnaj mistryň se po třech letech s Istanbulem rozloučil a na dalších pět se přesune do Singapuru. Tenistky si tam za rok rozdělí 6,5 milionu dolarů a body do žebříčku, ale také se podle vítězky pojmenuje orchidej v místní botanické zahradě.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!