Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kanoista Fuksa má další evropské zlato, ze šampionátu do 23 let

Sport

  17:47
POZNAŇ (Polsko) - Dvacetiletý kanoista Martin Fuksa získal po dvou titulech na nedávném mistrovství Evropy v Portugalsku zlatou medaili i na kontinentálním šampionátu závodníků do 23 let. V Poznani splnil dvacetiletý talent roli favorita a obhájil zlato v závodu na olympijské distanci 1000 metrů. Úvodní den přinesl české výpravě celkem pět medailí.

Český kanoista Martin Fuksa foto: ČTK

Fuksa rozšířil sbírku úspěchů necelé dva týdny po seniorském ME, kde ovládl závody na kilometr i 500 metrů. "To je povinnost, to musím vyhrát," řekl tehdy směrem k evropskému šampionátu juniorů a do 23 let. "Tak jednoduché to ale nebylo. Já to tady v Poznani nemám rád, ty větrné podmínky a vlny mi nevyhovují, takže jsem víc bál jich než soupeřů. Ale dobře to dopadlo," uvedl dnes Fuksa v tiskové zprávě.

Stříbro v Poznani získali v třiadvacítkách člen bronzového čtyřkajaku z londýnské olympiády Daniel Havel a mezi juniory Tomáš Veselý. Havel stejně jako v rozjížďce nestačil na Bulhara Miroslava Kirčeva. "Opět to byl boj jen mezi nimi dvěma. Bulharovi však zbylo do finiše trochu více sil," popsal reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Pro bronz si dopádlovala juniorka Kateřina Slivanská a v kategorii do 23 let také na K2 Havlova manželka Andrea s Monikou Machovou.

Autor: